Hrvatska

SDP PROTIV: Odluka Gradskog vijeća: Šibenska poljana bez maršala Tita

Izlazeći iz Gradske vijećnice, SDP-ovac Joško Šupe dobacio je kako je tu riječ o suđenju Titu, a ne o promjeni imena glavnog trga.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Šibenski vijećnici na današnjoj su sjednici Gradskog vijeća s 12 glasova za prihvatili prijedlog HRAST-a da se glavni gradski trg - Poljana maršala Tita preimenuje u Poljanu.

Prije glasovanja sjednicu su napustili vijećnici SDP-a. Protiv su bili reformisti Petar Baranović i HNS-ovac Draško Lambaša, a troje je bilo suzdržano. Na sjednici je u trenutku glasanja bilo 17 od 25 vijećnika.

Izlazeći iz Gradske vijećnice, SDP-ovac Joško Šupe dobacio je kako je tu riječ o suđenju Titu, a ne o promjeni imena glavnog trga.

Tijekom burne rasprave Baranović je pozvao vijećnike da "budu tolerantni i zadrže široke vidike". "Pokojne povijesne ličnosti treba ostaviti u miru i oko toga ne bi trebalo raditi cirkus", rekao je Baranović.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak (HDZ) mu je odgovorio da u tom vijeću nikad nije bilo cirkusa te da je tu riječ o savim legitimnoj demokratskoj proceduri.

Po završetku glasovanja Poljičak je rekao da je Šibenik bio antifašistički grad, no da je Tito, kako je rekao, bio diktator i izraziti staljinist do 1953. godine. Istaknuo je Goli otok, pogubljenje Andrije Hebranga, suđenje nadbiskupu Stepincu. Poljičak je rekao je da za Titove vladavine nije bilo slobode, slobodnih izbora ni tržišta, a ni slobode medija. Tito je imao jednu od ključnih uloga u gašenju Hrvatskog proljeća i nije primjereno da središnji šibenski gradski trg nosi njegovo ime", ocijenio je.

Nakon glasovanja o promjeni imena glavnoga šibenskog trga, inicijator, potpredsjednik HRAST-a Hrvoje Zekanović priopćio je da je danas Poljana službeno vraćena Šibenčanima te da se službeno zove onako kako je desetljećima zovu stanovnici toga grada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poljana, šibenik, josip broz tito