Mojbiz

REFERENTNE KAMATE: Počinje suđenje bankovnom trgovcu za namještanje kamata

Libor predstavlja procjenu prosječne kamate za međubankovne pozajmice i ključna je referentna vrijednost u zemljama širom svijeta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Londonu u utorak počinje prvo suđenje trgovcu financijskim proizvodima optuženom za namještanje referentnih kamata koje utječu na financijske proizvode širom svijeta.

 

U uredu britanskog tužiteljstva za suzbijanje korupcije i kaznenih djela stjecanja protupravne imovinske koristi tvrde da je nekadašnji zaposlenik švicarskog UBS-a i Citigroupa Tom Hayes predvodio skupinu od više od 10 trgovaca koji su od 2006. do 2010. namještali ponudbene kamate na londonskom međubankovnom tržištu (libor). Libor predstavlja procjenu prosječne kamate za međubankovne pozajmice i ključna je referentna vrijednost u zemljama širom svijeta za mnoge financijske proizvode, od potrošačkih kredita do štednih računa.

 

Tridesetpetogodišnjem Britancu Hayesu sudit će sud u londonskom okrugu Southwark, koji od Cityja dijeli rijeka Temza. Optužen je da je manipulirao liborom kako bi pogodovao svojim transakcijama. Objavio je da nije kriv po točkama optužnice. Očekuje se da će suđenje trajati više tjedana i javnost ga smatra testom koji bi trebao pokazati mogu li regulatori strpati iza rešetaka bankara proglašenog krivim za takva kaznena djela, tumači agencija AFP.

 

Skandal s namještanjem libora izbio je 2012. da bi u konačnici rezultirao postupkom u sklopu kojeg su američke i britanske vlasti odrezale britanskoj banci Barclays novčanu kaznu od 290 milijuna funti (409 milijuna eura). U međuvremenu je nekoliko desetaka trgovaca dobilo otkaz a još 20 ljudi optuženo je za manipulacije kamatnim stopama. U Londonu bi do kraja ove godine trebalo početi i drugo suđenje po sličnoj optužnici. Novčane kazne platile su i banke UBS, Royal Bank of Scotland i Rabobank, kao i Deutsche Bank, i to u rekordnom ukupnom iznosu od 2,5 milijardi dolara. Njemačkog su diva za namještanje kamata kaznile britanske i američke vlasti.

 

Nakon tih regulatornih postupaka izbio je još jedan skandal i šest velikih globalnih banaka kažnjeno je u ukupnom novčanom iznosu od gotovo šest milijardi dolara temeljem optužbi da su varali klijente, koordinirajući transakcije u privatnim chat-roomovima sa ciljem manipulacije valutama na deviznim tržištima

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

suđenje, velika britanija, kamate, LIBOR