Hrvatska

SPOMENIK: U Pisku obnovljen spomenik žrtvama fašizma srušen 1992.

Obnovljeni spomenik, koji simbolizira mornara partizana, otkrio je Josip Milat, izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Pisku, najistočnijem naselju omiške rivijere u nedjelju je otkriven obnovljeni spomenik palim partizanskim borcima i žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu, koji je bio postavljen 1977. godine, ali je srušen 1992.

Obnovljeni spomenik, koji simbolizira mornara partizana, otkrio je Josip Milat, izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, koji je u govoru istaknuo kako je podizanje spomenika palim partizanskim borcima rijetko viđen pothvat u današnje vrijeme.

"Dok se u proteklih 25 godina od samostalnosti Hrvatske porušeni spomenici antifašističkoj borbi našeg naroda broje u tisućama, dotle je za broj obnovljenih spomenika, posebno u našoj županiji (Splitsko-dalmatinskoj) i broj pristiju jedne ruke prevelik, pošto su do sada obnovljena samo tri takva spomenika", istaknuo je Milat.

Dodao je kako otkrivanje obnovljenog partizanskog spmenika zaslužuje divljenje, jer su se mještani Piska "to usudili učiniti u vremenima kada se sve glasnije javljaju snage koje negiraju antifašizam i antifašističku borbu našeg naroda". "Trebalo vam je 22 godine mukotrpnog rada nakon završetka NOR-a da podignete spomenik, a isto toliko da ga nakon vandalskog rušenja obnovite", poručio je Milat.

Istaknuo je kako se spomenici podižu jer podsjećaju na određeno razdoblje povijesti te su civilizacijska vrijednost, "a njihovo rušenje nije samo barbarski čin, nego i htijenje da se dio povijesti zatre, da se povijest zaboravi i izmijeni". "Nema toga tko može izbrisati činjenice da bez palih i preživjelih boraca antifašističke borbe, baš kao ni bez Domovinskog rata ne bi bilo ni prethodne ni današnje slobodne, jedine nam domovine Hrvatske, ma što tko o tome mislio", poručio je.

Omiški gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić kazao je kako je spomenik obnovljen kako bi se njegovale tekovine antifašizma. "Ovo je ujedno prilika da s dužnim poštovanjem izrazimo veliku zahvalnost svima koji su dali svoje živote za oslobođenje od fašističkog okupatora, jer su osnove hrvatske državnosti stvorene u antifašističkoj borbi", naglasio je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

spomenik, fašizam, antifašizam, spomenik partizanima, pisak