Hrvatska

JASNO I GLASNO: Peđa Grbin poručio iz Sabora: Imovina dužnosnika mora biti javna

Nas trebaju kontrolirati građani i upravo zato podaci o imovini moraju biti javni, rekao je Grbin.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavnik SDP-ova saborskog Kluba Peđa Grbin poručio je u četvrtak u Saboru kako podaci o imovini dužnosnika moraju biti javni kako ih mogli kontrolirati oni koji ih 'zapošljavaju', dakle građani.

Nas trebaju kontrolirati građani i upravo zato podaci o imovini moraju biti javni, rekao je Grbin govoreći o SDP-ovu prijedlogu da se dopuni Zakon o sprječavanju sukoba interesa i da se na dužnosnike ne primijenjuju odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka.

SDP je izmjene predložio nakon rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) prema kojem je objava dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika sporna jer krši Zakon o zaštiti osobnih podataka. AZOP je, naime, protumačio da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne smije objavljivati podatke koji se odnose na bračno stanje i broj djece dužnosnika, plaću iz prethodnog zaposlenja te detalje o ugovorenim kreditima, nakon čega je Povjerenstvo s interneta povuklo imovinske kartice.

“Smatramo da je na zakonodavcu, dakle na Saboru da odredi koji će podaci o imovini dužnosnika biti javni i na koji način će se objavljivati. Na nezavisnim agencijama je, ne da takve odredbe zakona šire ili sužavaju, već da paze da se zakon provodi", rekao je Grbin.

Svojim odlukama, kaže, prvo AZOP, a onda i Povjerenstvo, izašli su iz tih zakonskih okvira i preuzeli na sebe ulogu zakonodavca, a to im se ne može dopustiti.

Paralelno sa Zakonom, Sabor raspravlja i o Vladinu prijedlogu da razriješe ravnatelja i zamjenicu ravnatelja AZOP-a Antu Rajkovača i Dubravku Dolenc.

Svjedočili smo sukobu dviju neovisnih institucija, kako obje ne mogu biti u pravu, a kako je Sabor arbitar, to je i mjesto na kojem se taj prijepor može i riješiti, rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Razrješenja u AZOP-u, Vlada je, objasnio je, predložila temeljem Zakona o zaštiti osobnih podataka i tako iskazala stav o tome što misli tko je u tom slučaju u krivu.

Može se, poručio je, raspravljati i o tome je li mjera Povjerenstva bila potrebna.

Grbin podsjeća da je Agencija odgovorna Saboru, ali i Vladi, a da je Povjerenstvo odgovorno samo Saboru.

"Ukoliko smatramo da je netko pogriješio i da je ta greška toliko snažna da treba dovesti do razrješenja to mi moramo inicirati ovdje", odgovorio je kolegama.

Mišljenja je da je Povjerenstvo pogriješilo, ali da je njegova greška "daleko manja" od greške Agencije koja je derogirala zakon.

Povjerenstvo je na to reagiralo na način, "da prekomjerno granatira", umjesto da makne samo dio osobnih podataka dužnosnika, maknuo ih je sve, rekao je Grbin.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

imovina, političari, peđa grbin, sabor