Hrvatska

ANTIFAŠISTI: Ivan Fumić kritizira predsjednicu, a brani premijera

'Predsjednica Republike opredijelila se za snage koje vodi Karamarko. A to su oni koji nam prijete Kevinim jamama.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) Ivan Fumić izjavio je u subotu kako je Svečana akademija u Zagrebu u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom - premda po prvi puta na njoj nema hrvatskog predsjednika, odnosno predsjednice - na dovoljno visokoj razini jer su pokrovitelji predsjednik Vlade RH i Hrvatskog sabora.

"Proslava je na dovoljno visokoj razini jer su pokrovitelji predsjednik Vlade i Sabora , a odbili smo pokroviteljstvo predsjednice jer se izrazito negativno izrazila o Titu i narodnooslobodilačkom pokretu. Prema tome, njezino pokroviteljstvo nam nije potrebno", rekao je Fumić novinarima uoči akademije, koja se održava u KD Vatroslava Lisinskog.

"Čovjek se uvijek u životu opredjeljuje - ili si za demokraciju ili za totalitarizam. Mi smo se borili za demokraciju", kazao je Fumić.

Fumić: Predsjednica Republike opredijelila se za snage koje vodi Karamarko

Fumić je dodao kako se predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović "opredijelila za snage koje vodi Karamarko", a to su, kako je ustvrdio, "oni koji nam prijete Kevinim jamama, a iza toga stoji Jasenovac, Jadovno, Đakovo i bezbroj drugih ustaških mučilišta i jama".

Kaže kako bi predsjednica Republike trebala biti faktor ujedinjenja i objedinjenja, no prema njegovu mišljenju, predsjednica 'drži samo jednu stranu', a to, dodaje, nije ona kojoj on pripada.

Upitan nije li trebala doći na svečanost bez obzira što je Savez antifašista nedavno odbio njeno pokroviteljstvo, Fumić je odgovorio da bi to bio red.

"Mora biti predsjednica svih građana, a kako se sada vidi iz njezinog ponašanja, ona se opredijelila da bude predsjednica samo jednog dijela građana, a to je protivno Ustavu", ustvrdio je, potpredsjednik SABA RH, te dodao da, koliko zna, dosad nije stigla nikakva isprika.

Iz Ureda hrvatske predsjednice jučer je priopćeno da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće u subotu nazočiti Svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, nakon što su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad tim događajem, te da je u predstojećim danima predsjednica isplanirala druge aktivnosti u povodu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Predsjednica Grabar-Kitarović je o tome pismeno obavijestila organizatore Svečane akademije, SABA RH.

Inače, predsjednica Grabar-Kitarović je u četvrtak nazočila svečanosti obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, u Poljskoj, a u petak je u Pazinu nazočila Svečanoj sjednici Istarske županije i programu obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizom.

Komentirajući temu današnje HDZ-ove konferencije za novinare, naslovljenju "Milanović i Fumić - govor mržnje", Fumić je rekao da kada u HDZ-u "nemaju što pametno reći, dobra je i glupost".

"Ni Milanović niti ja nismo nikada propagirali mržnju", kazao je te dodao da nikad nije izražavao mržnju ni prema kome iako je bio i njemački zarobljenik i ustaški zatvorenik, a, kaže, inicirao je i ukidanje Golog otoka.

Fumić: Domovinski rat bio samo obrambeni rat i samo branio granice

Na upit novinara je li u izjavi HTV-u vukovarski Stožer i branitelje u Savskoj 66 jučer praktički izjednačio s neofašitima, a Domovinski rat i antifašizam su u temeljima hrvatske državnosti - Fumić je odgovorio: "Domovinski rat je obrambeni rat, ali nije antifašistički. Domovinski rat je negirao ono za što smo se mi borili - bratstvo i jedinstvo, jednakost, socijalnu pravu i pravo žena. Domovinski rat je samo branio granice".

Odbacio je tvrdnju kako to znači da je Domovinski rat bio fašistički.

"Ne. Rekao sam da je bio samo obrambeni rat i ništa više. Nikakvu politiku mu nemojte prišivati, ni antifašistički ni fašistički, nego samo obrambeni", mišljenja je Fumić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, kolinda grabar kitarović, ivan fumić, antifašisti