Svijet

PLANOVI: Cameron obećao referendum o EU-u i veće ovlasti Škotskoj

Da, provest ćemo taj referendum o našoj budućnosti u Europi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanski premijer David Cameron rekao je u petak da će provesti planirani referendum o ostanku Velike Britanije u EU-u i obećao je Škotskoj "najveću autonomiju na svijetu" nakon uvjerljive izborne pobjede.

"Da, provest ćemo taj referendum o našoj budućnosti u Europi", rekao je Cameron novinarima nakon razgovora s kraljicom Elizabetom o početku formiranja nove vlade.

Cameron je rekao da će što prije početi s provedbom plana o davanju većih ovlasti Škotskoj koja je dominantno glasovala za nacionalističku Škotsku nacionalnu stranku koja se zalaže za neovisnost Škotske.

"Plan nam je u Škotskoj stvoriti najautonomniju vladu na svijetu s velikim ovlastima u porezima, a ustavni poredak neće biti izgrađen ako taj plan ne bude fer prema Engleskoj", dodao je.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je nakon Cameronove pobjede kako očekuje da radi na tome da Velika Britanija ostane u EU-u i da mu je spreman u tome pomoći.

Bivši predsjednik desne poljske vlade priopćio je da je Velika Britanija igrala ključnu ulogu u "agendi za zajedničku dobrobit Europe", ustrajući na konkurentnom gospodarstvu, učinkovitom jedinstvenom tržištu i slobodnoj trgovini.

"Računam na to da će nova britanska vlada biti za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u EU-u. Spreman sam joj u tome pomoći", rekao je Tusk.

"Duboko sam uvjeren da izvan EU-a nema boljeg života za bilo koju državu. Bolja EU u interesu je ne samo Velike Britanije, nego svih zemalja članica", istaknuo je.

Cameronovi konzervativci osigurali su apsolutnu većinu u parlamentu osvojivši već 236 od 650 mjesta, unatoč tome što su predizborne ankete predviđale "mrtvu utrku" s laburistima koji su na izborima u četvrtak pretrpjeli težak poraz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

eu, velika britanija, david cameron, škotska