Hrvatska

SJEĆANJE: U Kumrovcu obilježena 35. obljetnica smrti Josipa Broza Tita

Je li Tito kriv što je Pavelić kukavički ostavio svoju vojsku i pobjegao iz zemlje?

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dvjestotinjak antifašista, među kojima članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista i Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, članovi izaslanstva Saveza društava "Josip Broz Tito" RH, predstavnici Krapinsko-zagorske županije i nekoliko gradova i općina sjeverozapadne Hrvatske te političkih stranaka i hrvatskih branitelja bilo je u ponedjeljak u Kumrovcu na komemoraciji u povodu 35. obljetnice smrti Josipa Broza Tita.

Komemoracija je počela zvukom sirene u 15,05 sati, nakon čega je izvedena hrvatska himna, a kraći prigodni govor održao je potpredsjednik ZUABA Krapinsko-zagorske županije Đorđije Popović. Uz isticanje Titovih zasluga, poput organiziranja Komunističke partije i pružanja otpora okupatoru u Drugome svjetskom ratu te izgradnje bivše države i glavne uloge u osnutku pokreta nesvrstanih, Popović je izazio nezadovoljstvo prozivkama od, kako je rekao, proustaških sljedbenika koji Tita nazivaju diktatorom i zločincem.

Zapitao se je li Tito kriv što su se, kako je rekao, preci ustaških sljedbenika priklonili Paveliću i što su nad Srbima, Židovima, Romima i antifašistima počinili stravična zvjerstva. Također se zapitao je li Tito kriv što je Pavelić kukavički ostavio svoju vojsku i pobjegao iz zemlje i što su se ustaše borili još šest dana nakon kapitulacije Njemačke, što je još više izazvalo partizane. Zaključio je kako "nema smisla polemizirati s prodanim dušama" te im je poručio da pogledaju snimku pokopa Josipa Broza Tita.

Komemoracija je završena polaganjem vijenca ispred spomenika Josipu Brozu pokraj njegove rodne kuće.

Inače, u rodnoj kući Josipa Broza je i njegovo poprsje koje je nedavno dopremljeno s Pantovčka.

Taj čin prokomentirao je novinarima prije komemoracije predsjednik SABaRH Franjo Habulin.

Rekao je da hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović ne zamjera na tom potezu jer ona ima svoje stajalište i tu nema ljutnje. Dodao je kako "ipak ima prostora da o tom pitanju sjednu za stol i argumentirano razgovaraju".

"Bez obzira tko što mislio i govorio o Josipu Brozu Titu, njegove zasluge su takve da ih nije moguće zanemariti. Možda će se kroz neko vrijeme stvari ipak srediti i Tito će zauzeti mjesto koje mu pripada", zaključio je Habulin.

Unatoč raspravama i različitim stajalištima o preseljenju poprsja, taj je čin Kumrovcu donio više posjetitelja. Potvrdio je to načelnik Dragutin Ulama, koji je istaknuo da podatci Muzeja 'Staro selo' govore da se nakon 19. ožujka, kad je poprsje stiglo u Kumrovec, znatno povećao broj turista u odnosu prema istom razdoblju prošle godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip broz tito, kumrovec