Zagreb

PORUKA: Zagrebačka nadbiskupija: Pristupilo se rješavanju problema Svetica

'Obje su strane usuglasile daljnje korake u vidu konačnoga rješenja toga pitanja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebačka nadbiskupija priopćila je u srijedu, u vezi nedoumica oko izgradnje sportskih objekata na zagrebačkim Sveticama, da su zadnjih dana povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za odnose s Gradom Zagrebom i zagrebačka Gradska uprava pristupili rješavanju tog pitanja "poštujući pravičnost i zakonske odredbe te imajući u vidu dobro građana Zagreba i vjernika koji žive na području istoga grada".

"Obje su strane usuglasile daljnje korake u vidu konačnoga rješenja toga pitanja", stoji u priopćenju.

Zagrebačka nadbiskupija navodi da se rješavanju tog pitanja pristupilo u smislu priopćenja Nadbiskupskog duhovnog stola u vezi SRC-a Svetice od 27. ožujka 2015.

Nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje da o Zagrebačkoj nadbiskupiji ovisi izgradnja sportskih objekata na Sveticama, te da je Nadbiskupija zapreka za ostvarenje toga projekta, Nadbiskupski duhovni stol je 27. ožujka priopćio da je Zagrebačka nadbiskupija tijekom povijesti s posebnom osjetljivošću podupirala, a to čini i danas te će činiti i ubuduće, razne djelatnosti koje su bile na korist građana Zagreba, pa i spomenuti projekt.

Stoga im je žao da dosad o cijelome projektu na Sveticama Grad Zagreb nije razgovarao sa Zagrebačkom nadbiskupijom, nego se na neprimjeren način Nadbiskupiju nastoji uvući u taj proces, prozivajući je kao krivca, premda je Grad Zagreb već duže vrijeme bio dobro upoznat s imovinsko-pravnim odnosima glede toga pitanja.

Zagrebačka nadbiskupija spremna je odreći se prava na povrat oduzete imovine na Sveticama, pod uvjetom da Grad Zagreb, poštujući zakonske propise, u zamjenu za to zemljište osigura zemljišta za izgradnju crkve u Jelkovcu, crkve u Španskom i crkve na Kajzerici, priopćio je Nadbiskupski stol.

Napominje da su s problemima glede zemljišta za nove crkve u tim gradskim naseljima upoznati mjerodavni u upravi Grada Zagreba.

U priopćenju se ističe da Zagrebačka nadbiskupija to ne traži radi postizanja nekoga profita, nego radi potreba građana i vjernika, kako bi se tamošnji vjernici koji sada nemaju svoga prostora mogli okupljati na liturgijska slavlja, te da bi župne zajednice mogle djelovati na dobro vjernika i cjelokupne društvene zajednice.

"Čim nam bude dostavljeno pisano jamstvo od Grada Zagreba kojim se vjernicima i građanima spomenutih naselja osiguravaju zemljišta za crkve, Zagrebačka nadbiskupija će dostaviti traženo očitovanje Gradu Zagrebu", ističe Nadbiskupski stol.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je u utorak da projekt izgradnje sportskog kampa na Sveticama ide dalje jer su naišli na razumijevanje Kaptola i kardinala Josipa Bozanića, te da Crkva nije ništa dobila za uzvrat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zagrebačka nadbiskupija, svetice