Znanost

NAJBOLJI PRIJATELJ: Biokemijski dokazi ljubavi čovjeka i psa

Proveli niz opita koji su pokazali da je tijekom tisuća godina suživota čovjeka i psa razvijen taj instiktivni mehanizam vezanja.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Japanski znanstvenici su objavili kako postoje biokemijski dokazi ljubavi čovjeka i psa, odnosno da razina hormona oksitocina, čije lučenje osnažuje vezu roditelja i djece, raste kod čovjeka i psa kad se druže, posebno kad gledaju jedno drugom u oči.

 

Oni su proveli niz opita koji su pokazali da je tijekom tisuća godina suživota čovjeka i psa razvijen taj instiktivni mehanizam vezanja.

 

Ponekad zvan hormonom ljubavi oksitocin se proizvodi u hipotalamusu i luči ga hipofiza. Igra ulogu u emotivnim vezama, majčinskom ponašanju, rođenju djeteta, dojenju, seksualnim i drugim odnosima.

 

"Oksitocin ima mnogo pozitivnih učinaka na ljudsku psihologiju i fiziologiju" kaže voditelj istraživanja Takefumi Kikusui, profesor veterine na japanskom sveučilištu Azabu.

 

U jednom od eksperimenata znanstvenici su utvrdili značajna povećanja koncentracije oksitocina u urinu nakon druženja vlasnika s psom dok se takav skok koncentracije nije utvrdio u slučajevima druženja s mladim vukovima koji su odrasli uz čovjeka.

 

Kikusui, koji je i sam bio ispitanik u vlastitom istraživanju, kazao je kako je u njegovu slučaju koncentracija oksitocina porasla 300 posto nakon što se gledao u oči sa svoje tri pudlice.

Istraživanje je obuhvatilo razne pasmine pasa i njihove vlasnike a rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pas i čovjek, istraživanje, Japan