Tvrtke

USPJEH: Prodaja ljubljanskog Žita do kraja mjeseca, Podravka favorit

Iako prodajni konzorcij što ga vodi Slovenski državni holding (SDH) u završnici formalno pregovara i s jednim investicijskim fondom iz Litve, Podravka je favorit.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Postupak prodaje najveće slovenske pekarsko-konditorske skupine Žito bit će završen do kraja ovog mjeseca, a glavni favorit za kupnju je hrvatska Podravka, navode u petak slovenski mediji.

 

Iako prodajni konzorcij što ga vodi Slovenski državni holding (SDH) u završnici formalno pregovara i s jednim investicijskim fondom iz Litve, Podravka je favorit, većina dokumentacije za kupoprodajni ugovor već je pripremljena, a pregovara se još samo o cijeni, koja se po neslužbenim informacijama kreće oko 60 milijuna eura, odnosno oko 170 eura po dionici, navodi ljubljanski "Dnevnik".

 

Ljubljansko "Delo" navodi da je Podravka s gotovo pola milijarde eura godišnjih prihoda najveći proizvođač prehrambenih proizvoda u regiji te da će se vjerojatnim preuzimanjem slovenske tvrtke s godišnjim prihodima od 110 milijuna eura vratiti u pekarsku djelatnost koju je najprije mislila zanemariti.

 

Iako se govori da je ugovor pred potpisivanjem, vodeći slovenski list spominje da prodajni konzorcij, u kojem glavnu riječ ima država sa svojim fondovima, još ima prostora za manevar te da bi u zadnji trenutak mogao pozvati dva konkurenta koja su ostala u igri da svoje ponude povise, jer se kao optimalna cijena Žita na početku prodajnog procesa krajem prošle godine spominjalo 65 milijuna eura.

 

Mediji navode kako na području proizvodnje hrane u regiji dolazi do sve veće konsolidacije u kojoj sudjeluju i slovenska poduzeća, koja tako dobivaju mogućnost plasmana na širem području, ali ima i kritika nekih ekonomista zbog toga što slovenska prehrambena industrija sve više prelazi u privatne ili strane ruke, osobito nakon što je lani i najveći prodajni lanac Mercator prodan hrvatskom Agrokoru.

 

Posljednji je takav slučaj jučerašnja prodaja Pekarne Grosuplje, drugog najvećeg slovenskog proizvođača pekarskih proizvoda, privatnoj tvrtki Don Don, koja je u mješovitom vlasništvu privatnog kapitala iz Slovenije i Srbije. Pekarna Grosuplje s ostvarenih 25 milijuna eura godišnjih prihoda posljednjih je godina udvostručila promet i dobit, prije svega zahvaljujući ugovoru s Mercatorom, dok Don Don ima vrlo jaku poziciju na tržištu u Srbiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ljubljana, prodaja Žita, Podravka