Kultura

ZA NAJMLAĐE: 'Hrabrica' premijerno 23. travnja u Žar ptici

Riječ je o još jednom novom naslovu u Žar ptici namijenjenom najmlađim gledateljima predškolske i školske dobi.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Najnovija premijera zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice bit će u četvrtak 23. travnja praizvedba predstave "Hrabrica" u režiji Daria Harjačeka, po priči Željke Vukelje Horvat o dječaku koji se, krenuvši u prvi razred osnovne škole, suočava s posve novim izazovima i iskušenjima.

 

Kako se ističe u najavi, riječ je o još jednom novom naslovu u Žar ptici namijenjenom najmlađim gledateljima predškolske i školske dobi, nakon dvije iznimno uspješne ovogodišnje premijere - "Kako živi Antuntun" i "Kraljević i prosjak". Perica je dječak koji se, poput mnoge druge, djece boji mraka. Međutim, Perica se boji i neuspjeha a nakon neuspješnog pokušaja da nauči voziti bicikl osjeća se posebno poniženim i obeshrabrenim - ima osjećaj da je razočarao mamu i tatu, prijatelj iz ulice mu se ruga, a Perica se boji kako nikad neće moći osvojiti srce djevojčice u koju je zaljubljen.

 

Stoga sam sebe uvjeri da je kukavica i odluči da nikad više neće izaći iz svoje sobe. No, Perica ima vrlo neobične i brižne roditelje koji mu odluče pomoći da se suoči sa svojim strahom.

 

Uz pomoć mamine i tatine priče i razbuktale dječje mašte, kada padne mrak i ugase se svjetla u dječjoj sobi počinje prava čarolija: predmeti i sjene u dječjoj sobi ožive, stolci, vješalice, kaputi i igračke postaju živi likovi i počinju razgovarati s Pericom.

 

Započinje avantura i putovanje u Svijet sjena, gdje se Perica treba suočiti s Grofom Mrklim Mrakom koji je utjelovljenje straha.

 

Na tom mu se putovanju pridružuju likovi i sjene, od kojih su neki zastrašujući dok neki postaju njegovi pomagači, te Perica u konačnici savladava svoj strah, prvo u snu, a potom i na javi, te postaje Hrabrica.

 

Kako se ističe u najavi, poznata dječja spisateljica Željka Vukelja Horvat u svojoj je priči o dječaku-hrabrici, "stvorila fantastični svijet bajke od sjena koje uz pomoć mašte ožive kad se ugase svjetla u dječjoj sobi".

 

Prema njezinu je predlošku dramatizaciju napravila Marijana Nola, a glume Jelena Miholjević, Amanda Prenkaj, Matija Čigir, Matija Šakoronja i Domagoj Janković, dok je narator Boris Miholjević.

 

Scenografkinja je Vesna Režić, kostime je napravila Dubravka Skvrce, glazbu potpisuje Frano Đurović, svjetlo je oblikovao Saša Mondecar, a suradnica za teatar sjena je Morana Dolenc.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Hrabrica, predstava, Žar ptica