Tvrtke

HEP: Potpisan ugovor za gradnju elektrane na biomasu u Osijeku

Riječ je o kogeneracijskoj elektrani snage 2 megavata i toplinske snage 10 megavata, vrijednoj 16,25 milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i konzorcij izvođača u kojem je i Đuro Đaković, potpisali su u petak ugovor za izgradnju kogeneracijske elektrane na biomasu Osijek 2, vrijedan 16,2 milijuna eura.

 

Ugovor za projekt izgradnje te elektrane za proizvodnju električne i toplinske energije na šumsku biomasu "BE-TO Osijek 2" potpisali su predsjednik HEP-a uprave Perica Jukić, a u ime konzorcija izvođača predsjednik Uprave tvrtke "Đuro Đaković" d.d. Tomislav Mazal i član Uprave nizozemske tvrtke "Host" B.V. Hermanus Klein Teeselink.

 

Konzorcij izvođača odabran je na međunarodnom nadmetanju provedenom prema proceduri njemačke KfW banke, čijim se kreditom financira gradnja nove osječke kogeneracijske elektrane.

 

Riječ je o kogeneracijskoj elektrani snage 2 megavata i toplinske snage 10 megavata, vrijednoj 16,25 milijuna eura. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije bit će oko 16.500 megavat sati, a toplinske energije za centralizirani toplinski sustav oko 53.200 megavat sati. Nakon izrade dokumentacije i dobivanja potrebnih dozvola početak izgradnje, na lokacija uz postojeće postrojenje Termoelektrane-toplane Osijek, predviđen je u jesen ove godine, a pokusni rad početkom 2017. godine.

 

Sirovina za novu elektranu je šumska biomasa čija dobava je osigurana dugogodišnjim ugovorom.

 

Nakon potpisivanja ugovora ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da je HEP energetski lider ne samo u Hrvatskoj te da treba biti energetski lider ovoga dijela Europe, što znači da treba početi potpisivati takve ugovore i u okolnim zemljama. Istaknuo je kako se upravo u obnovljivim izvorima energije mogu ostvariti dodatna zapošljavanja te kako je jedna od želja da u energetskom sektoru u Slavoniju dođu investitori u području nafte i plina. "Ima onih koji kažu da to nije potrebno, da ne trebamo graditi elektrane i da ne trebamo proizvoditi naftu i plin, a traže pojeftinjenje energenata. Najlakše je ne preuzimati rizik i ne donositi odluke. Spreman sam preuzeti rizik i reći takvima - neću dopustiti da nas zaustavite", rekao je Vrdoljak izrazivši potporu Upravi HEP-a koja donosi ovakve odluke, jer je, kako smatra, toga ranije nedostajalo.

 

Istaknuo je da mora postojati kompatibilnost konvecionalnih i obnovljivih izvora energije, jer se poslovanje HEP-a ne može temeljiti isključivo na hidroenergiji ili na ugljenu ili plinu, a da će se realizacijom takvih projekata, kao i u području proizvodnje nafte i plina, omogućiti novo zapošljavanje i jeftinija cijena energenata za građane, a HEP će biti konkurentniji.

 

Potpisujući ugovor predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić istaknuo je da je Hrvatska na 6. mjestu u EU po udjelu proizvodnje iz obnovljivih izvora u potrošnji električne energije, a da će samo u revitalizaciju hidroelektrana HEP do 2019. godine uložiti više od 2 milijarde kuna do 2019. godine. Najavio je kako će idućega tjedna s istim partnerima biti potpisan ugovor za izgradnju elektrane na biomasu u Sisku, vrijedan 18,9 milijuna eura. Dodao je da se HEP odlučio na gradnju takvih elektrana jer proizvode električnu i toplinsku energiju te imaju kontinuiranu proizvodnju struje, za razliku od vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

 

Kazao je kako je isporuka šumske biomase - sječke, osigurana temeljem dugogodišnjeg ugovora s Hrvatskim šumama na 14 godina i iznosit će oko 40 tisuća tona za svaku lokaciju, u Osijeku i Sisku, te da će, realizacijom tog projekta, cijena toplinske energije sigurno biti prihvatljivija nego u slučaju korištenja fosilnih goriva.

 

Predsjednik Uprave "Đure Đakovića" Tomislav Mazal ocijenio je potpisivanje ugovora velikim danom za tu tvrtku koja provodi proces restrukturiranja i modernizacije proizvodnje. Ocijenio je to važnim, ne samo stoga jer je u pitanju novi posao, već i zato što potvrđuje da je u otvorenoj tržišnoj utakmici na natječaju tvrtka dala najbolju ponudu, i da je, u konzorciju s nizozemskom tvrtkom "Host", u stanju odraditi ovakve projekte.

 

Elektrane u Osijeku i Sisku bit će prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP grupe i ujedno prve elektrane tog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đuro đaković, hep, osijek, elektrana