Regija

A ON GA STVORIO: BiH s Daytonom ne može naprijed, Clinton to može promijeniti

Hunt je istaknula kako je proteklih dvadeset godina samo potvrdilo koliko je daytonski ustroj "apsurdan".

Piše: PolitikaPlus /Hina

Ustroj Bosne i Hercegovine kakav je definiran kroz Daytonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao dugotrajno rješenje, a bilo je predviđeno da to izrijekom stoji u dokumentu kojim je 1995. godine okočan rat u BiH, no to pogreškom nije učinjeno, izjavila je Swanne Hunt, nekadašnja američka veleposlanica u Austriji i bliska prijateljica obitelji Clinton.

 

 

U intervjuu kojega je u srijedu objavio sarajevski "Dnevni avaz" Hunt, koja je kao veleposlanica u Beču bila uključena u nastojanja tadašnje američke administracije da se okonča rat u BiH, ocijenila je kako je daytonski ustroj danas tek generator novih problema.

 

"Daytonska struktura nikada nije bila zamišljena da bude dugoročno rješenje. Moglo bi se kazati da je to (rješenje) bilo kratkotoročnog karaktera. To je trebalo biti zapisano, no propušteno je da se to uradi", kazala je Hunt, koja je i danas aktivna na međunarodnoj pozornici promičući ravnopravnost žena.

 

Hunt je istaknula kako je proteklih dvadeset godina samo potvrdilo koliko je daytonski ustroj "apsurdan". "On jednostavno ne može proizvesti ništa bolje. Ako nemate političku strukturu koja je adekvatna vrlo je teško gospodarstvu i svim drugim dijelovima društva. Jasno je da je u takvoj situaciji vrlo teško ići naprijed", kazala je Hunt.

 

Ocijenila je kako je dodatni problem to što je na temelju rješenja iz Daytona nakon rata nastala nova "tvrdolinijaška" struktura političara, i to kod sva tri konstitutivna naroda, koji ne ostavljaju nikakav prostor za djelovanje onima koji misle drugačije od njih.

 

Hunt ipak drži kako za BiH postoji nada, no to veže za eventualnu pobjedu Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću naredne godine."Mislim da je šansa da se to dogodi veoma dobra", ocijenila je Hunt podsjećajući pri tom kako Hillary Clinton veoma dobro poznaje stanje u BiH i regiji, a osobno je razgovarala i s brojnim žrtvama ratnih stradanja.

 

"Vjerujem da će kao predsjednica unijeti dosta osjećaja u politiku SAD prema BiH i državu ispuniti puno većom nadom", zaključila je Hunt.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Clinton, Swanne Hunt, BIH, Daytonski sporazum