Svijet

PRANJE NOVCA: Francuski bankar pritvoren u Grčkoj pod sumnjom u financijske malverzacije

Jean-Claudea Oswalda (55) u ponedjeljak su ispitali sudci za borbu s korupcijom u svezi s njegovom ulogom u više afera pranja novca.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Francuski bankar osumnjičen za umiješanost u više korupcijskih afera u svezi s javnim natječajima pritvoren je u ponedjeljak u Grčkoj, doznaje se od policijskog izvora.

 

Taj bivši čelnik banke BNP Paribas koji je radio u Švicarskoj i za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica, uhićen je u subotu u zračnoj luci u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon čega je prepraćen u Grčku.

 

Jean-Claudea Oswalda (55) u ponedjeljak su ispitali sudci za borbu s korupcijom u svezi s njegovom ulogom u više afera pranja novca: jednoj u svezi s podmićivanjem kod kupnje oružja od njemačkog Wegmanna i u drugoj u svezi s kupnjom radara od Ericssona i Embraera.

 

Jean-Claudeu Oswaldu treba se suditi i u okviru velike afere navodne korupcije u natječaju na kojemu je pobijedila grupa Siemens. Ta je njemačka tvrtka optužena da je 1997. isplatila proviziju od oko 70 milijuna eura kod zaključivanja ugovora za digitalizaciju grčke telekomunikacijske tvrtke OTE.

 

Panagiotis Nakoloudis, bivši sudac za financijski kriminal i ministar za suzbijanje korupcije u Ciprasovoj vladi, rekao je da je država zbog te vrste kriminala izgubila "više desetaka milijarda", što je, po njegovoj ocjeni, "glavni uzrok" eksplozije grčkog duga zbog kojega je Grčka već pet godina u gospodarskoj krizi.

 

Ministar je rekao da je u tom sustavu korupcije "početni" iznos provizije bio od 2 do 2,5 posto vrijednosti ugovora, pa i 4 posto kod kupnje oružja u inozemstvu a čak 23 posto za kupnju medicinske opreme.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Grčka, francuski bankar, uhićenje, pranje novca