Svijet

ISTRAGA : Zdravstveni karton kopilota Andreasa Lubitza predan istražiteljima

Andreas Lubitz je središte istrage o nesreći.

Piše: PolitikaPlus /Hina

Njemačka bolnica u kojoj se liječio kopilot Germanwingsa predala je njegovu medicinsku dokumentaciju tužiteljstvu u Duesseldorfu, objavila je u ponedjeljak glasnogovornica klinike.

 

 

Kopilot Andreas Lubitz (27), za kojeg se vjeruje da se zaključao u kokpit zrakoplova i namjerno ga srušio u francuskim Alpama i time odveo u smrt sebe i 149 drugih ljudi, središte je istrage o nesreći.

 

Sveučilišna bolnica u Duesseldorfu nije htjela objaviti od koje se bolesti Lubitz liječio, osim da nije u pitanju depresija. Lubitz je od veljače triput bio u bolnici, posljednji put 10. ožujka.

 

Tužitelji kažu da je vjerojatnost da se Lubitz borio s psihičkim problemima temeljno polazište istrage o njegovu motivu za rušenje zrakoplova.

 

Pretragom njegova doma pronađena je poderana doznaka kojom mu je liječnik dao bolovanje na dan nesreće. Otkriće da je Lubitz zatajio bolest od svog poslodavca izazvala je pozive da se promijeni zakon o povjerljivosti podataka u odnosu liječnika i pacijenta.

 

"Piloti bi trebali imati obavezu savjetovanja s liječnikom koji im odredi zrakoplovna kompanija. A ti liječnici bi trebali biti izuzeti iz povjerljivosti podataka u odnosu s poslodavcem i njemačkom upravom za sigurnost zračnog prometa", rekao je zastupnik CDU-a u odboru za promet Bundestaga za list Rheinische Post.

 

U međuvremenu je objavljeno da će centar za pomoć žrtvama nesreće na letu Germanwingsa 4U9525 koje je ustanovljeno blizu mjesta nesreće biti otvoreno koliko bude potrebno.

 

Spasilačke službe i u ponedjeljak nastavljaju gradnju puta koji će olakšati pristup mjestu nesreće. Istovremeno tragaju za drugom crnom kutijom u kojoj su zabilježeni zadnji podaci o letu.

 

Prikupljaju se i DNK dokazi za identifikaciju žrtava. Tužitelj iz Marseillea Brice Robin demantirao je da su pomoću DNK pronađeni i identificirani ostaci Andreasa Lubitza.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Andreas Lubitz, zrakoplov, avion