Svijet

PAD ZRAKOPLOVA: Putnici su vrištali, a kapetan Airbusa A320 je vikao: 'Otvori ta prokleta vrata!'

Pilot odlazi u zahod i letjelica počinje ponirati...

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Otvori ta prokleta vrata!", povikao je kapetan Germanwingsova Airbusa A320 kopilotu koji je smanjivao visinu na kojoj je letio zrakoplov dok su putnici vriskali, nekoliko minuta prije katastrofe.

Ove informacije dobivene iz crne kutije koja je bilježila zvukove u pilotskoj kabini objavio je njemački dnevnik Bild u nedjeljnom broju.

Državni odvjetnik u Marseilleu, u Francuskoj, rekao je u četvrtak da ta snimka pokazuje da je kopilot Andreas Lubitz zaključao vrata pilotske kabine nakon kapetanova izlaska i uključio komandu za spuštanje zrakoplova.

No nije iznio pojedinosti o njihovu razgovoru.

Kako piše Bild, u prvih 20 minuta pilot Patrick S. i Andreas Lubitz vodili su uobičajen razgovor.

Kapetan je rekao potonjem da na polasku, u Barceloni, nije imao vremena otići u zahod.

U 10.27 sati pilot traži od Lubitza da pripremi slijetanje u Duesseldorfu, na zapadu Njemačke. Ovaj izgovara nekoliko riječi: "Nadam se" i "Vidjet ćemo".

Pilot odlazi u zahod i letjelica počinje ponirati.

Nakon nekoliko minuta čuje se "snažno lupanje", kao da netko pokušava ući u pilotsku kabinu, navodi list. Zatim se čuje pilotov glas: "Otvori vrata, za miloga Boga."

U pozadini se čuje kako putnici počinju vriskati, ističe list.

Pilot nesumnjivo pokušava provaliti vrata sjekirom i viče: "Otvori ta prokleta vrata!"

Oko 10.40 sati zrakoplov udara o padinu planine, prije se čuju krici putnika. To je posljednje što se čuje na snimci, dodaje list. Odmah zatim, letjelica punom brzinom od 700 km/h udara u planinu i u času se raspada zajedno sa 150 putnika i članova posade.

Drugi njemački list, Welt am Sonntag piše da su istražitelji u Lubitzovu domu pronašli "velik broj lijekova" za "psihičke bolesti". Mladić, koji je bolovao od "teške depresije", bio je usto u velikom stresu i o njegovu zdravlju se brinulo "nekoliko neurologa i psihijatara".

U petak je državno odvjetništvo u Duesseldorfu reklo da su u njegovu domu pronađene potrgane doznake za bolovanje. Lubitz nije ostavio oproštajno pismo koje bi upućivalo na razloge ove nesreće.

Bild i New York Times pišu da je mladić usto imao velikih problema s vidom, zbog čega je mogao biti proglašen nesposobnim za letenje.

Francuski policijski dužnosnik Jean-Pierre Michel koji je u subotu bio u Duesseldorfu zajedno s francuskim tročlanim izaslanstvom koje surađuje s njemačkim istražiteljima, rekao je da je najvjerojatnije riječ o namjernom činu, ali nije isključio mogućnost nehotične pogrješke i tehničkog kvara letjelice.

Glasnogovornik francuske policije rekao je u subotu da druga crna kutija još nije pronađena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zrakoplov, avion, pad zrakoplova, germanwings