Hrvatska

SKUPŠTINA: Potaknuta "poricanjem antifašizma" u Zagrebu osnovana Antifašistička liga

Zoran Pusić predsjednik, Vesna Teršelič zamjenica predsjednika.

Piše: PolitikaPlus/Hina

"Sustavno poricanje i demoniziranje antifašizma, njegovih tekovina i vrijednosti u Hrvatskoj nagnali su nas da uložimo nove napore za njegovo reafirmiranje", istaknuli su sudionici osnivačke skupštine Antifašističke lige koja je održana u subotu u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici.

Antifašisti su izrazili zabrinutost zbog razvoja događaja u Hrvatskoj gdje se, kako kažu, javno poriču neka od temeljnih etičkih vrijednosti demokratskog društva te su predstavili ligu zamišljenu kao asocijaciju samostalnih organizacija civilnog društva.

"U svrhu pozicioniranja i definiranja antifašizma u suvremenoj Hrvatskoj, osnivamo Antifašističku ligu", istaknuo je inicijator projekta Juraj Hrženjak.

Hrženjak se zahvalio predstavnicima institucija države, Grada Zagreba, bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću kao i veleposlanicima BiH, Belgije, Norveške, Slovenije. "Sve agresivnije poricanje i postepeno relativiziranje važnosti antifašističke borbe, nas je ujedinilo. Ne želim da Hrvatsku predstavljaju mržnja i strah, želim svojim unucima ostaviti pravednu državu", kazao je Hrženjak.

Antifašizam se zasniva na toleranciji i otvorenosti, opreka je nacifašizmu izraslom na netoleranciji i mržnji, na veličanju nasilja i militarizma, na kultu nacije i dubokom preziru prema modernim političkim idejama, dodao je.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić kazao je kako je djelovanje protiv tekovina antifašizma suprotno temeljima Europe i ustavnim temeljima Hrvatske.

"Danas se takvi stavovi toleriraju, a nerijetko javno zagovaraju i institucionalno podržavaju. Antifašistički spomenici, spomen-obilježja i dokumenti vezani uz antifašizam sustavno su uništavani. Školski udžbenici kao i nastava povijesti kontinuirano i zabrinjavajuće izostavlja sadržaje o relevantnosti antifašizma za Europu i samostalnu Hrvatsku", ustvrdio je Pusić.

Bivši predsjednik Ivo Josipović rekao je kako se ne smije zaboraviti da je antifašizam sustav vrijednosti koji je nastao u obrani ljudskih prava, sloboda i jednakosti te se kao takav prometnuo u programsku osnovu pokreta otpora nacizmu i fašizmu.

Istaknuo je potrebu da se istina i tradicija antifašizma prenese na mlade jer su oni budućnost.

Organizatori drže da se antifašizam danas valja prilagoditi novim društvenim uvjetima i proširiti ga novim idejama kako bi se djelotvorno mogao suprotstaviti akcijama i manifestacijama u kojima je nemoguće ne prepoznati prijeteće karakteristike fašizma.

"Stvaranjem zajedničke platforme antifašizam se treba konstituirati kao društveno i politički relevantan subjekt, koji će uz otpor neofašizmu, promicati i demokratske procese, dijalog, solidarnost i kritičko promišljanje realnosti", ističe Antifašistička liga.

Pored Zorana Pusića koji je imenovan na mjesto predsjednika Antifašističke lige RH te Juraja Hrženjaka koji je postao počasni predsjednik, na mjesto zamjenice predsjednika imenovana je Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran pusić, fašizam, antifašizam, Antifašistička liga