Zagreb

ZMAJLOVIĆ TVRDI: 'Zagreb mora približiti kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada'

'Zmajlović je rekao kako u njegovom ministarstvu nemaju žiri za ocjenu pilot projekata.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u četvrtak je poručio kako Grad Zagreb, sukladno zakonu, mora građanima učiniti dostupnima kontejnere za odvojeno prikupljanje otpada, te da u tom smislu gleda i na pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada i naplate prema količini u zagrebačkom naselju Horvati.

Zmajlović je rekao kako u njegovom ministarstvu nemaju žiri za ocjenu pilot projekata, istaknuvši kako nije dovoljna samo kampanja i informiranje, već i infrastruktura i oprema. "Građanima se mora omogućiti da im je kontejner za razdvajanje otpada što bliže, što dostupniji", rekao je Zmajlović novinarima u pauzi konferencije "Croatia Waste Expo - Gospodarenje otpadom 2015.".

Napomenuo je kako je Grad Zagreb Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2014. i za 2015. prijavio nabavku kamiona i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u vrijednosti preko 90 milijuna kuna. Ocijenio je da se tu pokazuje neka aktivnost, ali da očekuju puno više. "U projekt gospodarenja otpadom treba krenuti sustavno, ne parcijalno, ne prigodničarski", poručio je.

"Dakle, pilot projekata u gradu Zagrebu je bilo dovoljno, treba zaista krenuti u ozbiljan posao, a za to je potrebna infrastruktura, oprema, stvarna želja ljudi koji rade na tim projektima da to i implementiraju i da na transparentan, otvoreni način kontinuirano građanima objasnimo zašto je to važno. Da to ne radimo samo zato da ne bismo plaćali kazne, nego da našim susjedima, kolegama, sugrađanima omogućimo radna mjesta", istaknuo je Zmajlović.

Upitan kada će se u Hrvatskoj početi građanima naplaćivati odvoz komunalnog otpada po količini, a ne po kvadraturi stana, ministar kaže da je od donošenja Zakona o održivom gospodarenju otpadom do danas, znači u dvije godine, 40 posto građana imalo pristup primarnoj selekciji, razvrstavanju otpada, a danas je to 80 posto.

Ustvrdio je da je u Hrvatskoj u posljednje tri godine učinjen ogroman iskorak u uspostavi cjelovitog, učinkovitog sustava gospodarenja otpadom - uvođenje primarne selekcije, razvrstavanja otpada na kućnom pragu, "zelenim otocima", reciklažnim dvorištima. "To je dvostruko više nego u osam godina prije toga i to se danas već pokazuje na ulicama u brojnim općinama i gradovima i pokazat će se u količini otpada koji će završavati na odlagalištima, odnosno većoj količini koja će završavati u reciklaži", istaknuo je.

"Kada bismo samo 50 posto papira izdvojeno prikupili iz miješanog komunalnog otpada i isporučili ga u reciklažu, to je potencijal od 1.170 radnih mjesta. Dakle, to je konkretna veza između zaštite okoliša i gospodarenja otpadom te radnih mjesta i gospodarskog rasta. I svim ovim aktivnostima zapravo guramo Hrvatsku naprijed i sve te aktivnosti reflektiraju se u brojkama koje su ohrabrujuće i pozitivne, vezane uz nova radna mjesta i konačno gospodarski rast", poručio je Zmajlović.

Zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Sandru Švaljek novinari su pitali kako napreduje pilot projekt u Horvatima i kada se može očekivati proširenje naplate odvoza otpada po količini na ostatak Zagreba. Ona im je odgovorila da će se do kraja godine novi način naplate primjenjivati ne samo za individualna kućanstva, nego i za višestambene zgrade. "I taj pilot projekt koji je krenuo od obiteljskih zgrada, od gradske četvrti Brezovica, širit će se na ostatak grada", najavila je.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prikupljanje otpada, zagreb, Mihael Zmajlović, otpad