Zagreb

REMETINEC ILI URED: Sutra poznata odluka o Bandićevoj žalbi na istražni zatvor

Dvije žalbe koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković u utorak su poslane izvanraspravnom vijeću Županijskog suda.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zagrebački Županijski sud sutra bi trebao objaviti hoće li gradonačelnik Milan Bandić, nakon što se njegova obrana žalila na određivanje istražnog zatvora, ostati u Remetincu ili će mu ponovno omogućiti obranu sa slobode.

 

 

Dvije žalbe na odluku o istražnom zatvoru koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković u utorak su poslane izvanraspravnom vijeću Županijskog suda, a odluka o tim žalbama trebala bi biti objavljena sutra prijepodne, doznaje se na sudu.

 

Bandić se vratio 'iza rešetaka' 10. ožujka, nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ta odluka pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

 

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

 

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić u krajem 2014. i početkom 2015. kao predsjednik te Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane toj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako te umjetnine nisu donirane Zakladi.

 

U aferi Agram sumnjiči ga se pak da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

 

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

 

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka prema stajalištu Uskoka i Županijskog suda novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zatvor, milan bandić