Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: I dalje nema vijesti koje bi trgnule tržište

Najlikvidnija je bila dionica HT-a sa 738,7 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 0,30 posto, na 163,50 kuna.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje skroman obujam trgovanja i stagnacija Crobexa, kao i jučer, jer i dalje nema poslovnih vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnosti.

 

Svih 6 analitičara, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex u ponedjeljak je blago porastao, za 0,10 posto, na 1.751 bod, dok je Crobex10 blago oslabio, za 0,07 posto, na 1.018,19 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je tek 4,4 milijuna kuna, što je ipak bilo oko 900 tisuća više nego u petak. Najlikvidnija je bila dionica HT-a sa 738,7 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 0,30 posto, na 163,50 kuna. Po prometu slijedila je redovna dionica Adrisa, sa 463,1 tisućom kuna te rastom cijene za 0,25 posto, na 411 kuna.

 

Među likvidnijim dionicama najveći pad cijene bilježi dionica Liburnia Rivijera Hotela, za 7,50 posto, na 4.070 kuna. Slijede dionice Viadukta, s padom cijene za 3,33 posto, te Arenaturista, za 3,21 posto. Znatniji cjenovni rast, pak, ostvarile su dionice Đure Đaković Holdinga, za 5,8 posto, na 34,8 kuna.

 

"Nema nikakvih važnijih poslovnih vijesti, pa je trgovanje vrlo skromno. I danas očekujem niske promete i stagnaciju Crobexa", kaže Jadran Simić, financijski analitičar u Raiffeisenbank Austria.

 

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od povećanja kamata američke središnje banke Feda i posljedica jačanja dolara po zarade kompanija. Dow Jones ojačao je 1,29 posto, na 17.977 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,35 posto, na 2.081 bod, a Nasdaq indeks 1,19 posto, na 4.929 bodova. I na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, prateći rast indeksa na Wall Streetu.

 

Jučer je Fed objavio kako je tvornička proizvodnja u SAD-u u veljači pala već treći mjesec zaredom, za 0,2 posto, što ukazuje, kao i nedavni podaci o prometu u trgovini na malo, na usporavanje rasta američkog gospodarstva. To je potaknulo nadu ulagača da Fed ipak neće povećati kamate polovicom godine, nego tu odluku odgoditi barem do rujna. Zbog toga se s najvećim nestrpljenjem čeka što će čelnici Feda poručiti u srijedu nakon dvodnevne sjednice.

 

"Fokus investitora na inozemnim burzama usmjeren je ka zasjedanju Feda, a njegove odluke odrediti smjer kretanja tržišta u idućem razdoblju", zaključuje Simić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TRŽIŠTA, CROBEXI, ZAGREBAČKA BURZA, ZSE