IVAN HRSTIĆ

KONTROVERZE: Tko će ući u povijest naređenjem da se branitelji u kolicima strpaju u marice?

Pozivom na represiju protiv 'šatoraša' Holy izgubila demokratski legitimitet

Piše: Ivan Hrstić

Oni ne predstavljaju sve branitelje? Naravno da ne. Pa što onda?

Njihovi zahtjevi nisu svima jasni? Recimo da je tako. Pa što onda?

Imaju političke motive? Očito. Pa što onda?

Ne slažemo se u svemu s njima? Ok, mnogi se ne slažu. Pa što onda?
Nisu tražili dozvolu za okupljanje? OK, počinili su prekršaj. Pa što onda?
To sve predugo traje? Vjerojatno. Pa što onda?

Volio bih vidjeti ravnatelja policije ili ministra unutrašnjih poslova koji bi ušao u povijest naredivši da se pred televizijskim kamerama branitelje u kolicima, bez ruku, nogu, očiju, gura ili nosi u policijske kombije. Ako za ništa drugo, za to Ostojiću treba podići palac gore! Barem za sada, jer očito je sve teže ne popustiti ovoj divljačkoj hajci i pljuvačini iz dijela hrvatskih medija i javnosti.

Na koji način sve to umanjuje pravo branitelja u Savskoj da prosvjeduju? Da traže ono za što su oni sami (ali i ne samo oni) uvjereni da im pripada? Formalno, jedino što im možemo zamjeriti je to što su smatrali da ne trebaju tražiti dozvolu za održavanje prosvjeda. Naravno, to u prvom redu ističu oni lažni demokrati koji smatraju da se ne podrazumijeva samo po sebi da bi MUP takav zahtijev trebao automatski odobriti. No, otkada je to u demokratskim državama građanski neposluh automatski postao zločin? Naravno, samo u glavama onih koji su odrastali pod budnim okom narodnih vlasti i narodne milicije, smatrajući da se radi o idealnom društvenom poretku. Tu je i dalje baš sve moguće.

Ma stvarno ultimativni teror: prosvjednici se prošetali gradom. Državni udar. Sve se trese. Vlada samo što nije pala. No samo kad bi vjerovali vrištećim  naslovima s portala i društvenih mreža. "Demokratski" aktivisti svejedno zazivaju intervenciju policije, pendreke i marice. Oni pak koji bi i sami trebali okupirati gradske trgove u borbi za opravdane ciljeve - prosvjeduju protiv prosvjednika. Bljak, hrvatska posla.

Ako pravna država inzistira na krutom i bezosjećajnom djelovanju, onda organizatore može kazniti novčanom kaznom. Zašto to nije napravila, ako je uopće trebala, pitajte odgovorne, a ne same prosvjednike! Ako policija procijeni da je to mudro, onda može fizički spriječiti prosvjednike, branitelje strpati u marice i privesti ih u policijsku postaju. Zašto nije, pitajte ministra, a ne prosvjednike!

Danas neki dični "demokrati" u središnjim informativnim emisijama traže ostavku ministra Ranka Ostojića zato što to nije odmah naredio i od samog početka pokazao "razularenim šatorašima'' tko je tu stvarni gazda.

No, ovaj prosvjed nije kao onaj u Varšavskoj kad je Tomislav Karamarko naredio da specijalci kao na tvorničkoj traci sa asfalta dižu turist-prosvjednike koji su došli vidjeti kako to izgleda policijsko privođenje, kako bi imali o čemu pričati na subotnjoj špici. Nije ni to bila nimalo ugodna slika, no volio bih vidjeti ravnatelja policije ili ministra unutrašnjih poslova koji bi se usudio ući u povijest naredivši da se pred televizijskim kamerama branitelje u invalidskim kolicima, one bez ruku, nogu, očiju - gura ili nosi u policijske kombije.

Ako za ništa drugo, za to Ostojiću treba podići palac gore! Barem za sada, jer očito je sve teže ne popustiti ovoj divljačkoj hajci i pljuvačini iz dijela hrvatskih medija i javnosti. Index.hr, naprimjer, antiprosvjednike naziva prosvjednicima, a prosvjednike iz Savske sustavno bezobrazno naziva "šatordžijama". U svakom članku, bez izuzetka, očito po redakcijskom naređenju ''odozgo''. Je li to novinarstvo?

Gdje smo mi to došli?!??? Oni koji sebe smatraju korifejima demokratske misli pozivaju policiju da represijom skrši ono što je u suštini i dalje tek građanski prosvjed?!??? A apsurd svih apsurda je da protiv ilegalne 'okupacije' stotinjak kvadrata javnog prostora u Savskoj ustaje nitko drugi do - Occupy Hrvatska?!???

Iz usta Mirele Holy i niza političara sličnog potkalibra dolaze apsurdne izjave da prosvjednici krše ustavni poredak, riječi koje pokazuju zabrinjavajući nedostatak inteligencije ili pak alarmantnu zlu namjeru onih koji o tome govore. ORaH apelira da se taj prosvjed okonča "prije nego što situacija eskalira i potpuno izmakne kontroli" > . Mirni prosvjed, tijekom kojeg nije zabilježena nikakva materijalna šteta.

Samo zato što nam se ne sviđa?!?? Prošetali su se pod Zokijevim prozorom? Koje li drskosti! Pa što onda? Ne sjećam se da su ti isti koji se danas bune tako reagirali kad su se prosvjednici šetali pod Jacinim prozorima i bacali jaja.

Je li to odgovorna politika? Gdje smo mi to došli?!??? Oni koji sebe smatraju korifejima demokratske misli pozivaju policiju da represijom skrši ono što je u suštini i dalje tek građanski prosvjed?!??? A apsurd svih apsurda je da protiv ilegalne 'okupacije' stotinjak kvadrata javnog prostora u Savskoj ustaje nitko drugi do - Occupy Hrvatska?!??? Oni od kojih bi logično bilo očekivati da i sami iziđu na ulice, da okupiraju gradske trgove tražeći pravednije društvo, umjesto protiv ''zlih bankara'' oni prosvjeduju protiv - prosvjednika! Pa tko je tu lud?!???

Ne dovodim uopće u pitanje pravo Occupy Hrvatska ili bilo koga drugoga da prosvjeduje zbog čega god oni hoće, ako baš hoće, ali, ne mogu ne razrogačiti oči u nevjerici: prosvjedovati protiv prosvjednika?!???

Buniti se protiv onih koji su se bez odgovarajućeg potpisa službene osobe usudili okupirati dio trga?!?? Jasno je da od takve ljudske i aktivističke bijede sutra nitko neće moći očekivati da iziđu na ulicu tražeći uspostavu ljudskijeg društvenog poretka, socijalnu pravdu, ili ono što su tražili prosvjednici koji su okupirali Wall Street. Gdje su oni od toga! Zamislite, antiprosvjednici su sebi zacrtali da prodefiliraju Savskom ulicom, sučelice drugih prosvjednika, pa se sad bune zato što im policija to nije omogućila! Pa tko bi pri zdravoj pameti dozvolio takav potencijalno eksplozivni eksperiment. Ponovno, ispravna odluka policije.

Ako je išta u ovome svemu zlokobno, onda su to uporni smišljeni pokušaji da se provokacijama izazove incident te ponavljanje sintagmi o "teroru šatoraša", o  "ultradesnom", "profašističkom", "puzajućem puču", napisi o planiranim čistkama, o osnivanju logora za neistomišljenike i razne slične konfabulacije. No, sve to mnogo više govori o samim autorima tih konstrukcija, onih koji imaju instinkt pošto-poto kreirati ustaškog unutrašnjeg neprijatelja koji će biti garancija da su oni ovom društvu još uvijek potrebni te tako i uvjet njihovog materijalnog opstanka. Njima nema nikakvog tabua, danas će branitelje, one koji su stvarali ovu državu, izjednačavati s balvan revolucionarima, sutra s crnim legijama.

S početaka svoje novinarske karijere ponajviše se sjećam mnoštva radničkih prosvjeda koje sam pratio u doba Franje Tuđmana i pljačkaške privatizacije, a policijski kordoni i barijere nisu mi baš ostali u pamćenju kao simboli demokracije. Danas, posve mi je posve svejedno radi li se o Karamarku koji naređuje razbijanje građanskog prosvjeda ili Ostojiću koji bi, ako popusti hajci, mogao narediti razbijanje braniteljskog prosvjeda, s nepredividivm dugoročnim posljedicama. Sve je to isto, pokušavanje svođenja čovjeka na mjeru zamjenjivog kotačića u državnom aparatu. Povinuj se, jer svaki otpor je uzaludan.

No, svatko se bori za svoja prava i za svoje ciljeve. Branitelji koji zatvaraju  Savsku privlačeći pažnju na svoje interesne i političke ciljeve, poljoprivrednici koji traktorima zatvaraju autocestu ili blokiraju ministarstvo, radnici na trgovima zbog plaća i radnih mjesta, građani na ulicama zbog uzurpacija javnog prostora. Može meni biti nelagodno zbog izjava koje ne podržavam, može poremetiti i moj komfor, ali uvijek dajem za pravo onima koji na nenasilan način izražavaju svoje mišljenje, pa makar i ''perpetuiranom okupacijom'' javnog prostora, a ne onima kojima je predobro da bi i sami mrdnuli prstom za neki viši cilj, a prozivaju druge za sebičnost.

Ako je išta u ovome svemu zlokobno, onda su to uporni smišljeni pokušaji da se provokacijama izazove incident te ponavljanje sintagmi o "teroru šatoraša", o  "ultradesnom", "profašističkom", "puzajućem puču", napisi o planiranim čistkama, o osnivanju logora za neistomišljenike i razne slične konfabulacije. No, sve to mnogo više govori o samim autorima tih konstrukcija, onima koji imaju instinkt pošto-poto kreirati ustaškog unutrašnjeg neprijatelja, tu ljutu guju u njedrima, koja će im biti garancija da su oni ovom društvu još uvijek potrebni te da im tako bude i uvjet njihovog osobnog materijalnog opstanka. Njima nema nikakvog tabua, danas će branitelje, one koji su stvarali ovu državu, izjednačavati s balvan revolucionarima, sutra s crnim legijama.

Što se ovog prosvjeda tiče, odavna sam imao dojam da mu je "best before" rok istekao, jer Zoran Milanović, čiju ostavku između ostalog priželjkuju, svakim novim danom njihovog prosvjeda izlazi samo jači, sve u skladu sa savršeno usklađenom štetnom politikom SDP-a i HDZ-a koja prisiljava ljude da biraju između isključivo dvije strane: "mi" ili "oni". No vrijeme se u stvarnom životu ne mjeri isključivo racionalnim kriterijima.

Kratko rečeno, ja nisam u njihovoj koži i samo oni mogu procijeniti ima li razloga da guraju dalje ili ne, ponovno dosljedni u svojem rovu.

Čak i da su njihovi zahtjevi potpuno iracionalni, a to svakako nisu, u zemlji stvarne demokracije uopće se ne bi postavljalo pitanje imaju li oni te zahtjeve pravo postaviti ili ne.