A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/J/jupiter.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

NASA potvrdila postojanje oceana na Jupiterovom mjesecu | Politika+
Znanost

OTKRIĆE: NASA potvrdila postojanje oceana na Jupiterovom mjesecu

Procjenjuje se da je ocean dubok 100 kilometara, 10 puta više od oceana na Zemlji i da se nalazi ispod sloja površinskog leda debljine 150 kilometara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Znanstvenici su pomoću svemirskog teleskopa Hubblea potvrdili da na mjesecu Ganimedu, koji se okreće oko Jupitera, postoji ocean ispod zaleđene površine, povećavajući izglede da tamo ima života, priopćila je u četvrtak NASA.

 

To otkriće riješilo je misteriju oko najvećeg mjeseca u Sunčevom sustavu nakon naznaka onodobne svemirske letjelice Galilea tijekom istraživanja Jupitera i njegovih mjeseci od 1995. do 2003. da na Ganimedu postoji ocean ispod njegove površine.

 

Znanstvenici su do otkrića došli korištenjem računalnih modela, utvrdivši da slani, električno provodni ocean ispod mjesečeve površine djeluje protivno Jupiterovom magnetskom privlačenju.

 

"Jupiter je poput svjetionika čije se magnetsko polje mijenja rotacijom svjetionika. To utječe na auroru", rekao je geofizičar Joachim Saur s koelnskog sveučilišta. Procjenjuje se da je ocean dubok 100 kilometara, 10 puta više od oceana na Zemlji i da se nalazi ispod sloja površinskog leda debljine 150 kilometara.

 

Ganimed se tako pridružio sve širem popisu planetarnih mjeseci na vanjskim dijelovima sunčevog sustava koji imaju ispodpovršinsku vodu. U srijedu su znanstvenici objavili da na Saturnovom mjesecu Enceladusu ispod zaleđene površine postoje izvori vruće vode. Voda je primijećena i na Jupiterovim mjesecima Europi i Kalisti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mjesec, jupiter, ocean