Hrvatska

KAMPANJA: Prijevremeni izbori: Evo koliko su kandidati ulagali vlastitog novca

Svi kandidati za čelna mjesta devet gradova i osam općina, koji su birani u nedjelju, morali su objaviti okvirne podatke o visini i izvoru vlastitih sredstava.

Piše: PolitikaPlus/Hina

HNS-ov Andro Vlahušić uložio je u izbornu kampanju 30 tisuća vlastitih kuna i s prednošću od deset posto u drugom će krugu izbora za dubrovačkog gradonačelnika snagu odmjeriti sa HDZ-ovim Matom Frankovićem koji je prije prvog kruga najavio da u kampanju ne namjerava uložiti ni kune vlastitih sredstva.

Svi kandidati za čelna mjesta devet gradova i osam općina, koji su birani u nedjelju, morali su objaviti okvirne podatke o visini i izvoru vlastitih sredstava koje namjeravaju utrošiti za kampanju. S obzirom da je 'u igri' bio 61 kandidat, teško je bilo svima 'ući u trag'.

Sa šest tisuća kuna iz vlastitog džepa u kampanju za gradonačelnika Omiša išao je nezavisni Ivan Kovačić i po drugi put, u prvom krugu, zadobio povjerenje sugrađana.

Njegov glavni konkurent, HDZ-ov Mijo Mimica, išao je sa većim ulogom, 10 tisuća kuna. I SDP-ov kandidat Ivan Kovo prošao je loše kod Omišana, no može ga tješiti da u kampanju nije kanio uložiti ni kune iz vlastitog džepa.

Dobro je 'ulagao' HDZ-ov Nikola Grgurić. U kampanju za gradonačelnika Raba uložio je pet tisuća vlastitih kuna i već u prvom krugu pobijedio bivšu gradonačelnicu, SDP-ovu Rosandu Krstinić-Gušćić, koja je u kampanju uložila manje, tri tisuće kuna.

No da visina vlastitih sredstava ne mora korespondirati s krajnjim rezultatom pokazuje HDZ-ov Igor Kršinić koji je izabran za načelnika općine Lumbarda, iako u kampanji nije namjeravao trošiti vlastiti novac.

Koliko je sredstava 'zavrtilo' u kampanjima za gradonačelnike i načelnike te gradska i općinska vijeća u 17 jedinica, za sada se, ni približno ne može reći, no sudi li se po preliminarnim izvješćima, dakle onima koja su obuhvatila prvi dio službene kampanje, čini se da kampanja nije bila previše rastrošna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

troškovi, kampanja, lokalni izbori, novac