Kultura

NAJAVA: Prvi Solo Positivo filmski festival u Opatiji u kolovozu

Festival će zadržati dosadašnju formu prikazivanja glazbenih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Početkom kolovoza u Opatiji će se održati prvi Solo Positivo filmski festival (SPFF), koji se proteklih pet godina održavao u ambijentu Nacionalnog parka Paklenica pod nazivom Starigrad Paklenica Film Festival, najavio je u utorak na konferenciji za novinare u Opatiji ravnatelj SPFF-a Admir Ćulumarević.

Festival će zadržati dosadašnju formu prikazivanja glazbenih dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta, a u Opatiju se preselio jer je zbog sve većeg broja sudionika i gledatelja prerastao organizacijske mogućnosti Starigrada.

Do sada je kroz festival prošlo mnogo značajnih ljudi iz svijeta dokumentarnog filma, kazao je ravnatelj festivala izražavajući nadu da će festival rasti u novom okruženju.

Najavio je premijeru dokumentarnog filma "Manijak: Dino Dvornik" autora Daniela Tipure, o životu i stvaralaštvu ovog glazbenika koji je napravljen u suradnji s njegovom obitelji.

Program Festivala još nije utvrđen jer su u tijeku prijave, a žiri će se predstaviti u lipnju, rekao je Ćulumarević dodavši da će se SPFF odvijati na Ljetnoj pozornici i još dvije lokacije od 1. do 6. kolovoza.

Nakon završetka prvog Solo Positivo festivala u Opatiji u Omišlju će se prirediti prva revija filmova pobjednika dosadašnjih izdanja festivala.

Kao partner festivala u organizaciju se uključilo veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj, o čemu je govorila veleposlanica Michele Boccoz. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je da Opatija osim turizma razvija i kulturne sadržaje, nudeći ih u obliku kulturnog turizma.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić ocijenio je da će ovaj festival biti najveći kulturni događaj u Opatiji ove godine te da je to veliki iskorak za kulturu u ovom gradu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

admir ćulumarević, film, opatija, Solo Positivo filmski festival