Znanost

ISTRAŽIVANJE: WHO odobrio 15-minutni test za ebolu

Test koji je razvila američka tvrtka Corgenix Medical Corp manje je točan od standardnih testova ali ga je vrlo jednostavno obaviti.

Piše: PolitikaPlus

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je prvi brzi test za ebolu koji bi mogao pomoći u zaustavljanju epidemije u zapadnoj Africi koja je već ubila gotovo 10.000 ljudi.

 

Test koji je razvila američka tvrtka Corgenix Medical Corp manje je točan od standardnih testova ali ga je vrlo jednostavno obaviti, ne treba struju i daje rezultate za 15 minuta, rekao je glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević. "To je prvi brzi test. To je definitivno prijelomnica", rekao je.

 

Standardni laboratorijski testovi traju između 12 i 24 sata, Corgenixov može brzo identificirati pacijente koji trebaju izolaciju.

Organizacija Liječnici bez granica već je pokazala interes, kazao je Jašarević.

Test iz kapljice krvi može točno identificirati oko 92 posto zaraženih pacijenata.

 

"Ovo nije savršen test.. ali je brz, i zaista nije loš", rekla je Robyn Meurant iz WHO-ovog odjela za osnovne lijekove i zdravstvene proizvode.

S obzirom da postoji margina pogreške, nakon što se Corgenixov test pokaže pozitivnim, moraju uslijediti i standardni laboratorijski testovi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanja, Test za ebolu, WOH