Tvrtke

PRANJE NOVCA: Hoće li istraga u HSBC banci otkriti i imena Hrvata?

Banka se suočava s kriminalnim istragama i u SAD-u, Francuskoj, Belgiji i Argentini ali ne i u Velikoj Britaniji gdje joj je sjedište, izvještava BBC.

Piše: p/h

Švicarska policija pretresala je u srijedu urede švicarske podružnice britanskog bankovnog diva HSBC-a u Ženevi temeljem sumnje o mogućoj upletenosti u kriminalne aktivnosti pranja novca.

Iz ureda kantonalnog tužiteljstva u Ženevi izvijestili su da su pokrenuli kriminalističku istragu protiv HSBC Private Banka (Suisse) i "nepoznatih počinitelja temeljem sumnje o kazenom djelu pranja novca velike vrijednosti", navodi BBC.

Istraga bi mogla biti proširena na osobe osumnjičene za pranje novca odnosno za sudjelovanje u takvim nezakonitim aktivnostima, navodi se u priopćenju.

Pretres predvode glavni državni tužitelj Olivier Jornot i čelnik kantonalnog ureda državnog tužitelja u Ženevi Yves Bertossa, prenosi agencija Reuters.

Glasnogovornici britanske banke u Ženevi i Londonu nisu željeli komentirati informaciju o istrazi.

Banka se suočava s kriminalnim istragama i u SAD-u, Francuskoj, Belgiji i Argentini ali ne i u Velikoj Britaniji gdje joj je sjedište, napominje BBC.

Službena švicarska istraga pokrenuta je desetak dana nakon što je banka pod pritiskom dokumenata koje je medijima dostavio njihov nekadašnji zaposlenik Herve Falciani priznala da su pomagali klijentima u izbjegavanju poreznih obveza.

Među ukupno 203 zemlje i 106 tisuća klijenata koji su prema istraživanju Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara i medija uz pomoć švicarskog HSBC-ovog ogranka u gotovo tri desetljeća utajili čak 100 milijardi dolara poreza našla se i Hrvatska, s 37 klijenata i procijenjenih 33 milijuna dolara.

Iz HSBC-a su se službeno ispričali a izvršni direktor švicarskog ogranka HSBC-a Franco Morra kazao je prošlog tjedna da su zatvorili račune klijenata koji "nisu ispunjavali naše visoke strandarde".

Dodao je i da su otkrića o "nekadašnjoj poslovnoj praksi" podsjetnik da je stari poslovni model švicarskog privatnog bankarstva u međuvremenu postao neprihvatljiv, navodi BBC.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pranje novca, istraga u Ženevi