Tvrtke

TAJNI RAČUNI: BBC: Policija počela pretres HSBC banke u Ženevi

I nekoliko hrvatskih državljana, kako smo pisali, tamo ima tajne račune. Među njima, kako se naslućuje, ima poduzetnika, sportaša, a na tajnim računima drže oko 33 milijuna dolara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Švicarska policija počela je pretragu urede podružnice HSBC banke u Ženevi , javlja BBC. Istraga je vezana za pranje novca, te tajne račune.

 

Privatnu banka HSBC-a, zajedno s osobama čiji identitet ne mogu otkriti, istražuju zbog sumnji vezanih uz pranje novca.

Istraga bi mogla biti proširena na ljude koji su sudjelovali i pomagali optuženicima za pranje novca, objavili su policijski službenici u priopćenju.

 

Cijelu aferu otkrio je tim novinara iz 45 zemalja.  Otkrili su  tajne bankovne račune na kojima se pretpostavlja da novce drže kriminalce, švercere, političare. 

 

I nekoliko Hrvatski državljana , kako smo pisali, ima tajne račune u toj švicarskoj podružnici HSBC banke. Ministra Lalovac zatražio je podatke o hrvatskim državljanima. Među njima, kako se naslućuje, ima poduzetnik, sportaša.. Samo u toj podružnici hrvatski državljani imaju 33 milijuna dolara.

U aferu Swiss Leaks, prema podacima koje je objavio Međunarodni konzorcij za istraživačko novinarstvo, umiješano je i 37 osoba koje su povezane s Hrvatskom, od čega su trećina hrvatski državljani.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraga, pranje novca, banka HSBC