Mojbiz

SAMO POSAO: MOSKVA: Rusko-hrvatski gospodarski forum je gospodarska priča

U Moskvi se održava rusko-hrvatski gospodarski forum. Otputovalo stotinjak hrvatskih gospodarstvenika.

Piše: PolitikaPlus

Rusko-hrvatski gospodarski forum koji se održava u Moskvi izazvao je rezličite reakcije. Svakako najzanimljivija je američkog veleposlanika u RH Kennetha Mertena koji smatra da sad nije pravi trenutak za poslove s Rusijom.

 

 

Odlazak na forum u Moskvu komentirali su jutros u emisiji U mreži Prvog Hrvatskoga radija Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te profesor Vlatko Cvrtila.

Za Klisović je to  gospodarski događaj dugo pripreman i koji ne treba kritizirati. Skup je organiziran od dviju gospodarskih komora, ne od dvija država, a ministar Vrdoljak neće se susresti ni s jednim državnikom. Želimo dati potporu našega gospodarstva i to ne odstupa od zajedničke europske politike, izjavio je Klisović.

 

S tim se ne slaže profesor Cvrtila koji naglašava da u sadržaju foruma jesu gospodarski odnosi, no trenutak je takav da otvara određena pitanja te je forum trebao biti odgođen.

Na forumu će sudjelovati  200-tinjak ruskih i stotinjak hrvatskih gospodarstvenika. A otputovali su ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik hrvatske Gospodarske komore Luka Burilović, i bivši predsjednik Stjepan Mesić.
Rusko tržište od iznimne je važnosti za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz HGK.

Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara.

Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Rusko hrvatski gospodarski forum, Moskva