Tvrtke

MINISTAR: NOVI ZAKON Stečaj za sve tvrtke koje s isplatom plaća kasne između 30 i 60 dana!

'Dosadašnje mjere koje bi osigurale redovitu isplatu plaća nisu bile dovoljne.'

Piše: PolitikaPlus

Država ide korak dalje u borbi s poslodavcima koji ne isplaćuju plaće. Priprema se novi zakon koji predviđa stečaj za sve tvrtke koje s isplatom plaća kasne izmedu 30 i 60 dana. Potvrdio je to ministar rada, a što na sve kažu poslodavci i radnici?

 

Sisački Metaling jedna je od brojnih hrvatskih tvrtki s istim problemom – radnici rade – a plaće im debelo kasne. "Radnici su primili plaću za prošli mjesec, sa zakašnjenjem od tri mjeseca. Stav uprave je da će sve biti isplaćeno za mjesec-dva", izjavio je TihomirSović, sindikalni povjerenik. Taj rok će uskoro postati i zakonski maksimum za isplatu zaostalih plaća. U suprotnom, država će takve tvrtke ubuduće prvo blokirati, a onda slati u stečaj gdje će se prvo namiriti radnici. Neke su to od stavki novog stečajnog zakona na kojem se radi– potvrdio je za RTL ministar rada."Hoće li to biti 30 ili 60 dana od neisplate plaća, nemogućnost naplate... Dakle, bit će posebni kriteriji koji će onda dovoditi do toga da tvrtka odlazi u blokadu, a onda i stečaj", poručio jeMirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.
Prema podacima porezne uprave, u Hrvatskoj postoji 9328 poslodavaca koji za ukupno 40 000 radnika nisu isplatili plaće 3 mjeseca uzastopno. Upravo na takve tvrtke cilja novi stečajni zakon.Država tako za pokretanje stečaja neće ni trebati pristanak dužnika. Dok u Vladi ističu kako će dužnicima s kratkotrajnim poteškoćama dati priliku da ga izbjegnu, poslodavci se žale da kao socijalni partner još nisu dobili prijedlog zakona. Ipak, traže blaže kriterije.
"Ako neka tvrtka nije isplatila plaću 30 ili 60 dana, da to bude upozorenje državi odnosno poreznoj upravi da se tada treba sjesti sa vlasnicima, menadžmentom i da se onda na osnovu toga odlučuje o daljnjem postupku", kazao je DavorMajetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.Sindikati ideju podržavaju, ali traže i osnivanje fonda kojim bi se jamčilo podmirivanje dugova radnicima i premošćivanje kraćih problema poslodavcima.Ministar Mrsić priznaje da se novi zakon donosi jer dosadašnje mjere koje bi osigurale redovitu isplatu plaća nisu bile dovoljne, a problematični poduzetnici često su manevarski izbjegavali proglasiti stečaj u zakonskom roku od 60 dana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STEČAJ, NOVI ZAKON, MIRANDO MRSIĆ, PLAĆE