A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/klovicevi-dvori-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jasmina Bavoljak v.d. ravnateljica Galerije Klovićevi dvori | Politika+
Kultura

IMENOVANJE: Jasmina Bavoljak v.d. ravnateljica Galerije Klovićevi dvori

Imenovana je sukladno Zakonu o ustanovama, a dosad je u toj galeriji bila voditeljica Stručne službe .

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić imenovala je višu kustosicu Jasminu Bavoljak vršiteljicom dužnosti ravnateljice Galerije Klovićevi dvori s danom 2. veljače te do imenovanja novog ravnatelja.

Po struci arheologinja i pravnica, Jasmina Bavoljak imenovana je sukladno Zakonu o ustanovama, a dosad je u toj galeriji bila voditeljica Stručne službe i zamjenica ravnateljice Marine Viculin, koja je umrla 19. siječnja.

Jasmina Bavoljak rođena je 1959. u Zagrebu, arheologiju je diplomirala 1985. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dvije godine poslije diplomirala je i na Pravnom fakultetu, a trenutačno je na poslijediplomskom studiju muzeologije na Filozofskom fakultetu.

Od 1990. godine bila je kustosica u Muzejsko-galerijskom centru (danas Galerija Klovićevi dvori), a deset godina poslije postaje voditeljica Zbirke Oskara Hermana u toj galeriji. Viša kustosica Klovićevih dvora postaje 2006., a od 2013. je voditeljica Stručne službe i zamjenica ravnateljice.

Članica je Hrvatskoga muzejskog društva, Međunarodnog savjeta za muzeje i Međunarodne udruge kustosa suvremene umjetnosti.

Od 1990. do 2014. radila je na brojnim izložbama među kojima su retrospektive Ferdinanda Kulmera (1990.), Ordana Petlevskog (1999.) i Otona Reisingera (2008.).

Priredila je tri izložbe posvećene Oskaru Hermanu - 1994. i 2006. u Klovićevim dvorima, a 2013. u osječkoj Galeriji Waldinger.

Od 1991. do 1993. u MGC-u i u inozemstvu (Beč, Dortmund, Koeln, Karslruhe, Frankfurt i Barcelona) autorica je fotografskih izložaba iz ciklusa "Oči istine" za koje je odabrala autore i djela te uredila katalog s 200 objekata ratom razorene kulturne baštine i izabrala 80 fotografija s temom ratnih stradanja.

U Galeriji Klovićevi dvori 2001. priredila je izložbe instalacija Nedjeljka Mikca "The Flag" i Ivana Marušića Klifa.

Nizozemske suvremene umjetnike predstavila je u Klovićevim dvorima 2004. izložbom "Pod istim nebom" i 2005. izložbom "Nizozemski autoportret".

Godine 2006. postavlja izložbu "Van Gogh, Mondrian i haška slikarska škola" iz haaškog Gemeentemuseuma, ciklus izložbi "Intime: Ivan Kožarić, Antonio Gotovac Lauer, Boris Demur, Vlasta Delimar, Vlasta Ženić" te memorijalnu izložbu Oskara Hermana.

Izložbu o likovnoj grupi Biafra od 1970. do 1978. postavlja 2010., godinu dana poslije kustosica je izložbe "Pompeji – život u sjeni Vezuva", a 2013. sudjeluje u organizaciji izložbe "Ekstravagantna tijela - ekstravagantne godine".

Prošle je godine priredila izložbu "Venti per una – pogled u suvremenu talijansku umjetnost", kao kustosica sudjelovala je u organizaciji Touch me festivala - vrijeme je!, a bila je i kustosica izložbe "Prvi svemirski arhitekt: Herman Potočnik Noordung".

Osim brojnih kataloge koji su pratili izložbe, uređivala je i dokumentarne i video-zapise u galeriji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

klovičevi dvori, Jasmina Bavoljak