Hrvatska

PODRŠKA: VIDEO HHO za razrješenje glavnog ravnatelja HRT-a zbog otkaza novinarki Vidović Krišto

'Dovođenje Radmana na HRT je projekt Ive Josipovića.'

Piše: Branko Čović, Hina

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak danas je oštro osudio ravnatelja HRT-a Gorana Radmana zbog uručivanja izvanrednog otkaza novinarki Karolini Vidović Krišto i najavio da će se Izvršni odbor HHO-a pridružiti inicijativi saborskog zastupnika Branka Hrga za izglasavanjem razrješenja Radmana s dužnosti.

"Zvuči šokantno, ali je istina 5. siječnja glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman dao je Karolini Vidović Krišto izvanredni otkaz ugovora o radu uz obrazloženje da ga je uvrijedila i omalovažila jer se u njenoj poruci uz ime glavnog ravnatelja veže bivša totalitarna SFRJ i njegovo rukovođenje tadašnjom TV Zagreb", istaknuo je Čičak navodeći i da je otkazu prethodila interna rasprava o zabrani nastupa te novinarke u emisiji 'Zašto vjerujem' Hrvatskog katoličkog radija koju je čelništvo HRT-a donijelo pozivajući se na Etički kodeks HRT-a.

 "Sve ovo govori da je Karolina Vidović Krišto bila u pravu kada je ustvrdila da su Etički kodeks za novinare i kreativno osoblje i Opća pravila suprotna hrvatskom Ustavu i međunarodnim standarima ljudskih prava koja obuhvaćaju i pravo slobode govora, mišljenja i vjeroispovijesti", naglasio je Čičak.

Predsjednik HHO-a upozorio je i na izjavu ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u kojom se traži da se Vidović Krišto vrati na radno mjesto, ali da i ako se i dalje smatra da ju je potrebno sankcionirati, to učine nekom "manjom, razumnom kaznom poput opomene".

 "Pitamo se što je to manja i razumna kazna za delikt mišljenja jer je po međunarodnim standardu, hrvatskome Ustavu i zakonima, mišljenje neutuživo", rekao je Čičak i dodao je zatečen takvim stavom i argumentacijom HND-a na HRT-u, a posebno da u "trenutku eklatanatnog kršenja ljudskih prava jednoj novinarki" čelništvo HND-a šuti.

Čičak je naveo i da je HHO imenovao odvjetnika Nevena Zelića, člana Izvršnog odbora HHO-a, da u daljnjim postupcima pro bono zastupa Karolinu Vidović Krišto koja je bila na novinskoj konferenciji HHO-a, ali se suzdržala od izjava.

Odluku o izvanrednom otkazu zbog osobito teške povrede radne obveze Vidović Krišto donesena je 5. siječnja, a radni joj je odnos, bez obveze poštivanja potpisanog otkaznog roka, prestao dostavom otkaza. Radmanova odluka uslijedila je nakon što je Vidović Krišto 22. prosinca e-poštom na 82 adrese novinara i kreativnog osoblja HRT-a uputila poruku čiji je naslov glasio 'u Novoj godini Etički kodeks, Opća pravila i Glavni ravnatelj koji poštuje ljudska prava i demokraciju'. Kako stoji u odluci o otkazu, iako je osnovna svrha ove poruke trebala biti prijedlog izmjena i dopuna Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT te prijedlog izmjena Općih pravila o radu i ponašanju, ista je iskorištena za uvredljive komentare na račun glavnog ravnatelja.

"U priloženoj poruci se Gorana Radmana prikazuje kao osobu koja nije u stanju razumjeti demokraciju, demokratske uzuse, slobodu čovjeka i ljudska prava te bi se glavnom ravnatelju trebalo pomoći da se oslobodi svih javnih funkcija koje nije u stanju obnašati", piše u odluci o otkazu.

Vidović Krišto široj je javnosti postala poznata početkom 2013. nakon što je kao urednica ukinute emisije za dijasporu "Slika Hrvatske" suspendirana zbog emisije pod naslovom "Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?". Čelnici HRT-a tada su tvrdili da je sporna emisija obrađena ispod profesionalnog standarda, jednostrano, aktivistički, a ne novinarski , dok su ukidanje emisije osudili HDZ, crkva i dio javnosti.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrt, karolina vidović krišto, hho, goran radman