Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex bi mogao premašiti 1.800 bodova

Blagi uspon Crobex indeksa bi mogao ponovno premašiti psihološku granicu od 1.800 bodova po prvi put od krajem studenoga prošle godine.

Piše: PolitikaPlus/hina

Na Zagrebačkoj burzi u srijedu se očekuje trgovanje slično kao i protekla tri dana, obilježeno nešto većom likvidnošću i blagim usponom Crobex indeksa, koji bi mogao ponovno premašiti psihološku granicu od 1.800 bodova po prvi put od krajem studenoga prošle godine.

 

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je u utorak 0,32 posto, na 1.796 bodova, a Crobex10 za 0,18 posto, na 1.036 bodova. Oba indeksa nastavila su uspon treći dan zaredom. Redovni promet dionicama iznosio je 21,3 milijuna kuna, što je skoro dvostruko viši promet nego u ponedjeljak. "Na domaćem tržištu treći dan zaredom indeksi jačaju, a i promet je snažno porastao. Na najvećem dobitku bile su dionice brodarskih tvrtki, uglavnom pod utjecajem najavljenog IPO-a tvrtke kćeri Tankerske plovidbe, dok su na najvećem gubitku bile dionice građevinskih tvrtki", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

 

Najveći rast među specijaliziranim indeksima zabilježio je Crobextransport, za 1,01 posto, a najveći pad Crobexkonstrukt, za 1,79 posto. Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 5,8 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 1,57 posto, na 161,5 kuna. Slijedi dionica Leda s 5,2 milijuna kuna i rastom cijene za 1,20 posto, na 8.400 kuna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvaren je promet od 2,1 milijun kuna, uz pad cijene za 1,08 posto, na 346,22 kune. Milijunski promet, 1,2 milijuna kuna, imala je još dionica Podravke, kojoj je cijena porasla za 0,37 posto, na 303,99 kuna.

 

Najveća pojedinačna dobitnica bila je dionica Tankerske plovidbe, zahvaljujući najavi inicijalne javne ponude dionica njezine tvrtke kćeri. Njezina cijena skočila je 43,94 posto, na 475 kuna, uz promet od 447,4 tisuće kuna. Među gubitnicama se izdvaja dionica Imunološkog zavoda s padom cijene za 14,69 posto. "Ne očekujem danas znatnije pomake Crobexa. No, bilo bi važno da se nastavi pojačani promet, jer jedino likvidna burza privlači nove ulagače", navodi Rinkovec. Kako dodaje, posljednjih godina već je uobičajeno da burza u prvim mjesecima ima pozitivnu izvedbu uslijed veće aktivnosti investicijskih fondova. "Stoga je moguće da Crobex uskoro premaši 1.800 bodova, psihološku razinu koju je već jučer, samo nakratko, preskočio", kaže Rinkovec.

 

Posljednji put Crobex je bio iznad 1.800 bodova 27. studenoga 2014.

 

Od poslovnih vijesti, Đuro Đaković Holding objavio je da su njegova tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila i francuski Ermewa Ferroviaire potpisali ugovor o proizvodnji i isporuci teretnih vagona u vrijednosti 61 milijun kuna. Ugovor predstavlja nastavak realizacije ugovora za istog naručitelja, sklopljenog u kolovozu prošle godine, a vagoni će biti isporučeni tijekom drugog i trećeg kvartala ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka burza, crobexi, cijene dionica, tržište