Svijet

ISTOČNA EUROPA: Vladimir Putin potpisao novu vojnu doktrinu: NATO glavna prijetnja Rusiji

Moskva također navodi da je jedan od glavnih zadataka njezinih oružanih snaga u vremenu mira jamčenje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak novu verziju ruske vojne doktrine u kojoj se NATO naziva temeljenom prijetnjom za sigurnost zemlje.

 

U doktrini se navodi zabrinutost zbog "jačanja ofenzivnih kapaciteta NATO-a izravno na ruskim granicama i poduzetih mjera za raspoređivanje globalnog sustava proturaketne obrane" u istočnoj Europi. Ukrajina je u srijedu napravila korak prema Sjevernoatlantskom savezu odustavši od statusa nesvrstane zemlje, a ta simbolična gesta izazvala je bijes Moskve i omogućuje Kijevu da traži pristup u NATO.

 

Moskva je osim toga nekoliko puta upozorila na odluke Saveza da rasporedi postrojbe u nekoliko zemalja članica smještenih na ruskim granicama, poput baltičkih zemalja i Poljske, kao i na plan proturaketnog štita u istočnoj Europi. Defenzivno obilježje ruske vojne doktrine je zadržano i stavlja naglasak na vojni angažman Rusije samo u slučaju iskorištenja svih nenasilnih rješenja. Doktrina navodi da "postoji manja vjerojatnost velikog rata protiv Rusije", ali također navodi i popis prijetnji koje su se intenzivirale u nekim područjima poput teritorijalnih potraživanja, uplitanja u unutrašnje poslove država i slanja strateškog oružja u svemir.

 

Nova ruska vojna doktrina uvodi također koncept "nenuklearnog odvraćanja", od zadržavanja visoke razine pripreme konvencionalnih vojnih snaga i angažmana prema regionalnim sigurnosnim organizacijama. Rusija si zadržava pravo korištenja svog nuklearnog arsenala u slučaju napada na nju ili njezine saveznika ili u slučaju "prijetnje za samu državu".

 

Moskva također navodi da je jedan od glavnih zadataka njezinih oružanih snaga u vremenu mira "jamčenje nacionalnih interesa Rusije na Arktiku", strateškoj regiji za budući razvoj gospodarstva i energetske opskrbe Rusije, oko koje se Moskva spori s SAD-om i Kanadom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nato, sad, vojna doktrina, rusija, moskva