Zagreb

SKUPŠTINA: Zagreb će na Jakuševcu zbrinjavati komunalni otpad iz Samobora

Zastupnici su većinom glasova prihvatili zaključak Sandre Švaljek o zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada s područja Samobora.

Piše: PolitikaPlus

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova prihvatili zaključak zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek o zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada s područja Samobora, na zagrebačkom odlagalištu Prudinec-Jakuševec do 31. prosinca 2015. i određivanju za to novčane naknade.

 

Za zaključak je glasao 21 zastupnik, dva su bila protiv (predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i njegov kolega iz HSLS-a Miroslav Polovanec), a četiri zastupnika su bila suzdržana.

 

Kosor je novinarima rekao da je glasovao protiv iz principijelnih razloga jer je prije godinu dana, kada je gradonačelnik Milan Bandić predložio Skupštini isti prijedlog, najavio da takve prijedloge ubuduće neće podržavati.

 

Zastupnici SDP-a napustili su klupe prije glasovanja. Predsjednik njihovog Kluba Zvane Brumnić je kazao da SDP-ovci neće sudjelovati u raspravi o ovoj točki jer zastupnici koji su to podržali smatraju da o tome ne treba pitati građane i poštivati zakon.

 

Prije toga izlaska SDP-ovaca, potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) istaknuo je kako u situaciji kada Zagreb nije riješio svoj problem otpada, iz okolnih gradova stiže otpad u Zagreb. Time se, rekao je, potvrđuje da je "Zagreb tata, odnosno stariji brat svim gradovima u okolici". Podsjetio je da je u Zagrebu više od 400 divljih odlagališta glomaznog otpada te da problem nije riješen iako je već prošlo 14 mjeseci od kada je Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo gradu odlaganje tog otpada na Jakuševcu

 

Apelirao je na zamjenicu gradonačelnika Sandru Švaljek i Gradsku upravu da problem otpada riješe te poručio kako u SDP-u neprihvaćanjem tog zaključka stvaraju pritisak da se taj problem riješi. Zapitao se kako će se u situaciji kada nema kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada građanima naplaćivati otpad po volumenu i stimulirati ih na odvojeno prikupljanje otpada.

 

U izglasanom zaključku se navodi da Grad Zagreb prihvaća zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada s područja Grada Samobora, na građevinu namijenjenu za zbrinjavanje otpada, odnosno odlagalište Prudinec-Jakuševec do 31. prosinca 2015. o čemu će se sklopiti ugovor. Zbrinjavanje samoborskog miješanog komunalnog otpada obavljat će Zagrebački holding, Podružnica ZGOS. Grad Samobor plaćat će Zagrebačkom holdingu novčanu naknadu za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada prema Cjeniku usluga odlagališta otpada, a prema procijenjenoj količini zbrinutog otpada od 9.000 tona, godišnje.

 

Gradski zastupnici na sjednici su prihvatili i zaključak Sandre Švaljek o odustajanju od provedbe projekta gradnje podzemne garaže s pratećim sadržajima na lokaciji srednjoškolskog igrališta Savska-Kačićeva-Klaićeva-Kršnjavoga po modelu javno-privatnog partnerstva. Gradska skupština je Zaključkom o provedbi projekta gradnje te podzemne garaže s pratećim sadržajima odobrila provedbu Projekta po koncesijskom modelu javno-privatnog partnerstva dodjelom koncesije privatnom partneru na međunarodnom natječaju bez financijskih obveza Grada Zagreba. Grad Zagreb je s Europskom bankom za obnovu i razvoj potpisao Mandatno pismo i sklopio Ugovor o donaciji, a s Rebel grupom International BV Ugovor o konzultantskim uslugama.

 

Prihvaćenim izvješćem o poduzetim aktivnostima na realizaciji projekta gradnje podzemne garaže s pratećim sadržajima utvrđeno je da taj projektnije održiv i isplativ kao samostalan bez financijskog sudjelovanja Grada Zagreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gradska skupština, otpad, samobor, grad zagreb