Zagreb

SKUPŠTINA: Švaljek o povlačenju točke ŠRC Svetice, Bernardić to pozdravio

Upitana zašto je odbila Hrvatski nogometni savez (HNS) vezano za projekt Svetice Švaljek je odgovorila da su zaključili da bi u ugovoru između HNS-a i grada Zagreba trebalo pridati još nešto dodatno pažnje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) u ponedjeljak je na skupštinskoj sjednici pozdravio odluku zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek koja je u petak s dnevnog reda sjednice povukla točku o Sportsko-rekreacijskom centru (SRC) Svetice, a ona je novinarima rekla da je to učinila zato što u ugovoru između Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i grada Zagreba nisu u potpunosti bili regulirani njihovi međusobni odnosi.

Upitana zašto je odbila Hrvatski nogometni savez (HNS) vezano za projekt Svetice Švaljek je odgovorila da su zaključili da bi u ugovoru između HNS-a i grada Zagreba trebalo pridati još nešto dodatno pažnje. "Naime, nisu u potpunosti bili regulirani naši međusobni odnosi u tom ugovoru i evo s obzirom da i HNS doista želi da ugovor bude na obostrano zadovoljstvo zajedno ćemo pristupiti izradi možda i nove verzije ili popravljanju ove verzije ugovora", istaknula je Švaljek.

Upitana ima li saznanja o istražnim radnjama vezano za taj ugovor, Švaljek je rekla da nema.

U pauzi sjednice Bernardić je istaknuo da se ozbiljniji ugovor od onoga koji je bio poslan na Gradsku skupštinu od 13 članaka ima kada se iznajmljuje voćnjak. "Više od 13 članaka imate kad iznajmljujete voćnjak. Dakle, 90.000 kvadrata, jedno od najvrijednijih gradskih prostora, praktički u samom centru grada mora biti zaštićen i tamo se Ugovorom moraju definirati način i uvjeti korištenja prostora kako za sportske klubove tako i za građane", istaknuo je Bernardić.

Pojasnio je da u tom predloženom ugovoru nije bilo garancije da se možda neće u prvoj fazi napraviti samo trgovački centar, a onda iza toga, druga faza ne mora niti doći. "Jer ipak govorimo o roku koji je 15 plus 15 godina, dakle, riječ je o ugovoru kojim se u najam daje jedan od najvrjednijih gradskih prostora na više od 30 godina."Prema tome, drago mi je da je razum pobijedio i da je to povučeno da se definira što je interes građana Zagreba, sportskih klubova u vlasništvu grada Zagreba. Jer ako nešto dajemo besplatno, da to plaćamo kasnije za korištenje, pa je li to vama ima smisla", kaže Bernardić.

Na pitanje novinara vode li se oko toga istražne radnje, Bernardić je rekao da oko toga nemaju nikakvih saznanja.

Poručio je da je stav zagrebačkog SDP-a da apsolutno podržavaju investiciju iz koje će građani grada Zagreba imati koristi, a ne štetu.

Rekao je da ono što su vidjeli u draftu i prijedlogu Ugovora koji je poslan od strane Uefe je da se pod točkom što sve obuhvaća financiranje od strane Uefe nema ni govora niti o atletskoj dvorani, niti o prostoru za rekreaciju građana.

Upitan što bi zagrebački SDP zadovoljilo, odnosno čime bi imali garanciju da će Hrvatski nogometni savez ispoštovati svoj ugovor prema građanima, Bernardić je poručio da su to "Studija izvodljivosti, faze izgradnje, korištenje javnog prostora, interes građana grada Zagreba". Istaknuo je da to nije prostor niti gradonačelnika, niti zamjenika, niti predsjednika Gradske skupštine, već je to prostor svih građana grada Zagreba.

Poručio je kako taj prostor i interes građana treba zaštititi. Pojasnio je da to konkretno znači hoće li naši atletski klubovi tamo moći koristiti taj prostor ili će to morati skupo plaćati. "Ne želim da skupo plaćaju nešto što je naše. Tuđe nećemo, ali svoje ne damo. To je generalni stav", poručio je Bernardić. Dodao je kako se ne zna hoće li na Sveticama biti uređen prostor za rekreaciju građana ili je možda u planu uređenja tek nakon 15 godina. "Ako štitimo interes građana grada Zagreba, građani moraju moći koristiti taj prostor praktički čim se projekt napravi. Odmah", poručio je.

Bernardić je najavio da će zagrebački SDP predložiti da Grad Zagreb napravi mapu 100 gradskih prostora od posebnog interesa i značaja za grad Zagreb, dakle, gradskih površina koje bi se arhitektonski, urbanistički i hortikulturalno oplemenjivale kako bi se na tim prostorima osigurala što veća kvaliteta života za sve građane Zagreba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

davor bernardić, svetice, sandra švaljek