Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Na Wall Streetu cijene porasle treći dan, nakon Fedovih poruka

Nakon Fedovih poruka, strahovanja ulagača od usporavanja rasta kineskog, japanskog i europskog gospodarstva, pala su u drugi plan.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle treći dan zaredom, ponajviše zahvaljujući oporavku energetskog sektora, pa su i na tjednoj razini indeksi završili u plusu.

 

Dow Jones ojačao je u petak 26 bodova ili 0,15 posto, na 17.804 boda, dok je S&P 500 porastao 0,46 posto, na 2.070 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 4.765 bodova. Rast indeksa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u energetskom sektoru za 3,1 posto, nakon što su cijene nafte na londonskom i američkom tržištu porasle više od 3,5 posto. U cijelom ovom tjednu S&P indeks energetskog sektora skočio je 9,7 posto, jer se cijena 'crnog zlata' stabilizirala nakon višetjednog oštrog pada.

 

Ipak, na tržištu je splasnula euforija koju je u srijedu potaknula američka središnja banka porukom da će biti 'strpljiva' po pitanju povećanja kamata i da je uvjerena u nastavak stabilnog rasta gospodarstva. Zahvaljujući Fedu, u srijedu je prekinut višednevni niz gubitaka izazvan padom cijena nafte, urušavanjem tečaja ruskog rublja i naznakama slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava.

 

"Nakon Fedovih poruka, strahovanja ulagača od usporavanja rasta kineskog, japanskog i europskog gospodarstva, kao i poremećaja na ruskom i tržištu nafte pala su u drugi plan", kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities. Fed će, zahvaljujući oporavku američkog gospodarstva, vjerojatno iduće godine povećati ključne kamatne stope, no njegova poruka da će biti 'strpljiv' podržala je nadu ulagača da neće žuriti s tim potezom. S druge strane, sve je jasnije da će zbog usporavanja rasta gospodarstva, središnje banke Japana, eurozone, pa i Kine dodatno olabaviti monetarnu politiku, što bi iduće godine trebalo pružati podršku tržištima kapitala.

 

U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 3 posto, dok je S&P 500 skočio 3,4, a Nasdaq indeks 2,4 posto. Time su nadoknadili gotovo sve gubitke od prethodnoga tjedna, kada je Dow Jones potonuo 3,8, a S&P 500 indeks 3,5 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad u više od dvije i pol godine.

 

"I idućega tjedna očekujem vrlo nestabilno trgovanje, s obzirom na oštre padove i uspone proteklih tjedana. Ali i zbog praznika, zbog čega će obujam trgovanja biti manji, što obično izaziva veće oscilacije cijena dionica", kaže James. I na europskim se burzama jučer trgovalo mirnije nego prethodnih dana. Londonski FTSE ojačao je 1,23 posto, na 6.545 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 9.786 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 4.241 bod.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

svjetske burze, tržišta, dow jones, fed