Burze

SVJETSKE BURZE: Na Wall Streetu nastavljen je daljnji pad cijena dionica

Pitanje niske globalne potražnje i kako će se to odraziti na rast globalnog gospodarstva zabrinjava ulagače.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi nastavili klizati, nakon vrlo nesigurnog trgovanja, jer je daljnji pad cijena nafte povećao strahovanja od slabosti globalne potražnje.

 

Dow Jones skliznuo je 99 bodova ili 0,58 posto, na 17.180 bodova, dok je S&P 500 pao 0,63 posto, na 1.989 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 4.605 bodova. Negativni je niz u ponedjeljak nastavljen, premda su već prošloga tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 3,5 posto, što je bio njihov najveći tjedni pad u više od dvije i pol godine. Trgovanje je bilo vrlo nesigurno, jer je cijena nafte izuzetno oscilirala. Na kraju je na američkom tržištu završila u minusu više od 3 posto, na 55,90 dolara po barelu, novoj najnižoj razini u pet i pol godina. Zbog toga je, pak, S&P indeks energetskog sektora oslabio 0,7 posto.

 

Nakon što su prije desetak dana cijene dionica na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, raspoloženje na tržištu naglo se pogoršalo.

 

Zbog pada cijena nafte uslijed povećane ponude, u početku je pod pritiskom bio samo energetski sektor. Međutim, kasnije su se na udaru naši i ostali sektori jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati pad potražnje i obrnuto. „Pitanje niske globalne potražnje i kako će se to odraziti na rast globalnog gospodarstva zabrinjava ulagače“, kaže Bucky Hellwig, direktor u tvrtki BB&T Wealth Management. Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni podatak da je industrijska proizvodnja u SAD-u u studenom porasla najviše u posljednjih devet mjeseci.

 

To pokazuje da američko gospodarstvo stabilno raste, međutim ulagače zabrinjava usporavanje rasta u Kini i eurozoni, kao i recesija u Japanu. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE skliznuo je 1,87 posto, na 6.182 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,72 posto, na 9.334 boda, a pariški CAC 2,52 posto, na 4.005 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FED, NASDAQ, DOW JONES, WALL STREET, TRŽIŠTA, DIONICE