Crna kronika

ICTY: Brammertz se nada brzoj odluci sudaca o Šešeljevu vraćanju u pritvor

U intervjuu za taj list Brammertz je istaknuo kako očekuje da će pogrešna odluka o Šešeljevu privremenom oslobađanju biti ispravljena, a on vraćen u pritvor Haaškog tribunala.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz izjavio je kako očekuje brzu odluku sudskog vijeća o žalbi zbog privremenog puštanja na slobodu optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja dodajući kako bi tome mogla doprinijeti i rasprava koja je o cijelom slučaju vođena na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".

U intervjuu za taj list Brammertz je istaknuo kako očekuje da će "pogrešna odluka" o Šešeljevu privremenom oslobađanju biti ispravljena, a on vraćen u pritvor Haaškog tribunala.

"Moram reći da nema vremenskog ograničenja (za donošenje odluke) no mi se naravno nadamo, kao što su to uostalom u Vijeću sigurnosti kazale i neke druge članice ovog tijela UN-a, da će odluka biti donesena što prije", izjavio je Brammertz.

Dodao je kako u cijelosti razumije činjenicu da su žrtve ratnih zločina uvrijeđene Šešeljevim javnim istupima te kako se nada da će to i sudsko vijeće imati u vidu kada bude odlučivalo o žalbi zbog privremenog oslobađanja.

Glavni haaški tužitelj još je jednom odbacio odgovornost za Šešeljevo privremeno oslobađanje pojašnjavajući kako je to odluka koju je donijelo sudsko vijeće i to na temelju medicinske dokumentacije u koju tužiteljstvo nije imalo uvid.

"Istinski problem je u tome što ni poslije 12 godina nema presude u postupku protiv Šešelja", kazao je Brammertz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, Serge Brammertz, haag