Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Azijski ulagači oprezni: Japan je u dubljoj recesiji nego što se procjenjivalo

Vlada oprez, jer tržišta podržavaju dobri gospodarski podaci iz SAD-a, dok ga pritišću loše vijesti iz Kine i Japana.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim burzama u ponedjeljak vlada oprez, jer tržišta podržavaju dobri gospodarski podaci iz SAD-a, dok ga pritišću loše vijesti iz Kine i Japana.

 

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji pale između 0,1 i 0,4 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasli su, pak, između 0,4 i 2 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto. Podršku azijskim ulagačima pružili su novi rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada.

 

U studenom su u SAD-u otvorena 321.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanja, dok je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 5,8 posto, najnižoj razini u šest godina. To je najveći mjesečni rast zaposlenosti u gotovo tri godine i već 10. mjesec zaredom kako raste za više od 200.000, što ukazuje na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva. S druge strane, Japan je u dubljoj recesiji nego što se procjenjivalo. Prema jutros objavljenoj drugoj procjeni, tamošnji bruto domaći proizvod (BDP) pao je u trećem tromjesečju 1,9 posto na godišnjoj razini, a ne 1,6 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

 

Podatak je i slabiji u odnosu na 0,5-postotni pad, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. No, to nije obeshrabrilo ulagače jer se nadaju daljnjem popuštanju monetarne politike i novim poticajnim mjerama vlade čim premijer Shinzo Abe učvrsti pozicije na predstojećim parlamentarnim izborima. Na burzi u Šangaju cijene su dionica jutros dosegnule nove najviše razine u tri godine, unatoč novim naznakama usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva. U studenom je, naime, kineski izvoz porastao 4,7 posto na godišnjoj razini, što je manje od očekivanih 8 posto i manje u odnosu na listopadski rast od 11,6 posto. Uvoz je, pak, potonuo za 6,7 posto, nakon što je u listopadu porastao 4,6 posto.

 

"Pad uvoza po najvećoj stopi od početka financijske krize i propasti banke Lehman je šokantan. To je djelomice posljedica pada cijena sirovina i baznog efekta, no samo ta dva faktora ne mogu biti uzrok tako oštrom padu uvoza. Vjerujemo da je ovaj podatak posljedica i slabosti domaće potražnje, zbog čega jača pritisak na središnju banku da dodatno olabavi monetarnu politiku", kaže Dariusz Kowalczyk, ekonomist u banci Credit Agricole.

 

Premda niz podataka posljednjih mjeseci ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, cijene dionica na burzi u Šangaju neprestano dosežu nove najviše razine u tri godine jer ulagači vjeruju da će središnja banka poduzeti nove poticajne mjere, nakon što su nedavno po prvi puta nakon više od dvije godine smanjile kamatne stope. Jutros je pod najvećim pritiskom na burzama energetski sektor, što je posljedica ponovnog klizanja terminske cijene nafte na američkim tržištima prema najnižoj razini u pet godina od 63,72 dolara po barelu. Jutros je cijena nafte pala više od 70 centa u odnosu na petak, na 65,05 dolara.

 

A na valutnim tržištima jutros vlada oprez, nakon što je u petak dolar snažno porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada, što je potaknulo špekulacije da bi američki Fed mogao povećati ključne kamate prije nego što se na tržištima očekuje.

 

Jutros je u jednom trenutku tečaj dolara dosegnuo 121,86 jena, novu najvišu razinu od polovice 2007. godine, dok je u petak navečer iznosio 121,45 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je stabilan, pa se cijena eura kreće na razinama od petka, oko 1,2285 dolara, nedaleko 1,2271 dolara, najniže razine od kolovoza 2012. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nikkein index, japan, kina, recesija, tržište