4kotača

BROJKE: Pad prodaje automobila u Hrvatskoj u studenom za 21 posto

Najprodavaniji model od početka godine do kraja studenog na hrvatskom tržištu je Škoda Octavia.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tijekom studenoga u Hrvatskoj su prodana 1.973 nova putnička automobila, što je za 21 posto ili 523 vozila manje nego u listopadu, pokazuju podaci agencije Promocija Plus.

S izuzetkom kolovoza, koji je u Hrvatskoj tradicionalno najmršaviji za trgovce automobilima, studeni je drugi najlošiji prodajni mjesec u dosadašnjem tijeku godine.

U odnosu na studeni lani, pak, u ovogodišnjem studenom prodano je 2,7 posto ili 51 automobil više.

U prvih 11 mjeseci prodaja automobila porasla je za 23,6 posto ili 6.149 automobila u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, a taj rast analitičari pripisuju javnoj nabavi to jest obnovi voznog parka državnih institucija, a ne rastu standarda i kupovne moći građana.

Poredak marki prema prodaji predvodi Volkswagen, s 5.207 automobila i tržišnim udjelom od 16,2 posto za prvih 11 mjeseci ove godine. Slijedi Opel s 3.650 automobila i tržišnim udjelom od 11,3 posto te Škoda (3.221 vozila i udjel od 10 posto), Peugeot (2.128 vozila, udjel od 6,6 posto) i Renault (2.208 vozila, udjel od 6,3 posto).

Među prvih deset još su i Citroen, Hyundai, Ford, Toyota i Kia.

Najprodavaniji model od početka godine do kraja studenog na hrvatskom tržištu je Škoda Octavia, a slijede Volkswagen Golf, Volkswagen Polo, Opel Astra, Opel Corsa, Hyundai i30 itd.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prodaja, auto, auto tržište, hrvatska