Zagreb

SKUPŠTINA: Prihvaćen proračun Zagrebačke županije od 305,8 milijuna kuna

Iz Zagrebačke županije procjenjuju da će, zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak, u 2015. uprihoditi oko 11,5 milijuna kuna manje izvornih prihoda nego ove godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Proračun Zagrebačke županije u iznosu od 305,8 milijuna kuna, što je 1,8 posto manje od ovogodišnjeg, donijela je u četvrtak Županijska skupština Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije procjenjuju da će, zbog izmjene Zakona o porezu na dohodak, u 2015. uprihoditi oko 11,5 milijuna kuna manje izvornih prihoda nego ove godine.

"S obzirom na to da ćemo u 2015. uprihoditi osam posto manje sredstava nego ove godine, smanjenje proračuna za 1,8 posto je neznatan iznos. Nemojmo zaboraviti da se gotovo 76 posto ovogodišnjeg proračuna punilo upravo iz poreza na dohodak, što znači da gospodarstvo u našoj županiji dobro funkcionira", rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Naglasio je da je broj nezaposlenih u listopadu 2014. manji za 12,5 posto u odnosu na listopad 2013. godine. Pojasnio je i kako, s ciljem umanjenja negativnih efekata porezne reforme, u 2015. zaposlenike Zagrebačke županije očekuje smanjenje plaća od šest posto, a smanjuju se i naknade političkim strankama, kao i vijećnicima Županijske skupštine.

"Tim proračunom osiguravamo kontinuitet kapitalne izgradnje u školstvu, te zadržavanje standarda u gospodarstvu, poljoprivredi, školstvu, sportu, zdravstvu i socijalnoj skrbi kao i nastavak strateških projekata Zagrebačke županije", zaključio je Kožić.

Kao i u 2014. godini, najviše novca – 111, 3 milijuna kuna odnosno 36,4 posto ukupnog proračuna, namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 41,2 milijuna, za Upravni odjel za gospodarstvo 27,8 milijuna, za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo 20, 2 milijuna, dok je za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 17,7 milijuna kuna.

Iz županije su podsjetili i kako su radi nezadovoljstva važećom Mrežom hitne medicine dali Udruzi poslodavaca u zdravstvu izraditi studiju Analize Mreže hitne medicine za područje Zagrebačke županije kojom je utvrđeno da je ta županija, u odnosu na priznati broj timova hitne medicine, dovedena u nepovoljan položaj naspram drugih županija. Na raspolaganju imaju svega 30 T1 timova hitne medicinske pomoći, a s obzirom na to da im je nemoguće osigurati kvalitetnu dostupnost hitne medicine, županija već dvije godine osigurava po četiri milijuna kuna vlastitih sredstava za dodatne timove, a priključili su joj se i gradovi i općine. Stoga, Zagrebačka županija predlaže Ministarstvu zdravlja izmjenu Mreže hitne medicine i povećanje broja timova hitne medicinske pomoći, odnosno da joj se prizna ukupno 50 T1 timova i 5 timova za Prijavno dojavnu jedinicu.

Na sjednici je odlučeno i da županija podnese zahtjev Ustavnom sudu za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom RH Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Izmjene i dopune Državnog proračuna za 2014.

Naime, 1. siječnja 2008. na županije i velike gradove preneseni su poslovi izdavanja akata vezanih uz provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Županije i veliki gradovi preuzeli su zaposlenike tadašnjeg Ureda državne uprave i osigurali im sve uvjete za rad, dok je za plaće tih djelatnika bila zadužena država. Kako je rečeno, u ovoj godini za te plaće Zagrebačka županija nije dobila ni kune, a Ministarstvo financija takvu je odluku obrazložilo činjenicom da je nakon stupanja Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji (1. siječnja 2014.), obveza osiguranja financijskih sredstava za plaće ovih službenika stavljena u nadležnost gradova i županija, što do sada nije bio slučaj. Tako je Zagrebačka županija u ovoj godini za plaće tih djelatnika morala osigurati 3,7 milijuna kuna vlastitih sredstava što proračunom nije bilo planirano.

Članovi skupštine jednoglasno su izabrali Mirelu Gajić (SDP) za novu potpredsjednicu Županijske skupštine Zagrebačke županije. Podsjetimo, potpredsjednik Županijske skupštine Stjepan Orgulan (HSU) umro u listopadu ove godine nakon duge i teške bolesti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

proračun, Zagrebačka županija