Hrvatska

KOMENTARI : Oporba: Neuspješne tri godine vlasti! Vladajući: Istina, moglo se i bolje

Na današnji dan prije tri godine Kukuriku koalicija pobijedila je na parlamentarnim izborima. Živimo li danas bolje?

Piše: PolitikaPlus/Hina
Za Laburista Dragutina Lesara protekle tri godine obilježile su vrtnja u krug, velika obećanja i loše kadroviranje. "Tri godine vrtnje u krug, obećanja velikih investicija i na kraju treće godine proglašenje da investicije neće biti te koje će biti generator gospodarskog razvoja i zapošljavanja", kazao je Lesar.

Saborska oporba protekle tri godine, koliko je prošlo od pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima, smatra neuspješnima, a i iz redova vladajućih u četvratak poručuju kako se slažu da se uvijek može bolje, no dodaju kako je s obzirom na zatečeni nered u državi puno toga učinjeno.

"Protekle tri godine Kukuriku vlasti bile su neuspješne, Hrvatska je nazadovala i bilo bi dobro da što prije dođe do prijevremenih parlamentarnih izbora kako bi se ponovo izmiješale karte i neki sposobniji ljudi preuzeli odgovornost za Hrvatsku", izjavio je novinarima Gordan Jandroković (HDZ). Kukuriku koalicija, tvrdi, došla je na vlast u prvom redu zahvaljujući žestokoj kritici koju su upućivali tada na rad HDZ-ove većine.

"Taj negativizam s kojim su došli na vlast zadržali su na žalost i kroz ove tri godine i zaista možemo reći da ni u jednom segmentu hrvatskog društva - niti u gospodarstvu, niti u približavanju i integriranju u EU, niti u zdravstvu, znanosti ili kulturi nisu učinili pomak, već je u znatnom dijelu tih segmenata Hrvatska nazadovala", kazao je Jandroković. Brine ga, ističe, i to što Hrvatska danas više uplaćuje u proračun EU nego što iz njega povlači.

Šukerova ocjena između jedinice i dvojke

Za njegovog stranačkog kolegu Ivana Šukera ove tri godine obilježilo je puno nerada, neodlučnosti i nespremnosti za provođenje strukturinih reformi, a ocjena koju bi dao aktualnoj vladi kreće se između jedinice i dvojke.

"Tri godine stagnacije, depresije, pogrešnog rada, eksperimentiranja i lutanja. Ove protekle tri godine Hrvatsku će koštati 10 godina", mišljenja je HDZ-ov Goran Marić. Ovako se, kaže, državom ne upravlja, već se ovako država upropaštava.

Za Laburista Dragutina Lesara protekle tri godine obilježile su vrtnja u krug, velika obećanja i loše kadroviranje. "Tri godine vrtnje u krug, obećanja velikih investicija i na kraju treće godine proglašenje da investicije neće biti te koje će biti generator gospodarskog razvoja i zapošljavanja", kazao je Lesar.

Da se ne radi sustavno i pametno drži i HDSSB-ovac Boro Grubišić. "Vlada je u taj posao uletjela posve nespremno iako su imali tzv. plan kojeg zapravo nisu ispunili. Mislim da jako škripe, nema puno ni ideja ni inventivnosti kojima bi se investicije privukle u Hrvatsku", rekao je Grubišić.

Blažeković: Povećan je izvoz i industrijska proizvodnja

"Nisam prezadovoljan niti svojim učinkom niti učinkom i kvalitetom rada Hrvatskog sabora i vlade", kazao je HNS-ovac Boris Blažeković. Vjeruje, kaže, da se nešto moglo napraviti i bolje, ali i upozorava kako su se u radu susretali sa raznim podmetanjima i nevjerojatno negativnom klimom oko svega što su pokušali napraviti.

"Imamo povećanje izvoza i industrijske proizvodnje, BDP jest još uvijek negativan ali je manje negativan nego što je bio", kaže Blažeković opovrgavajući tvrdnje kako Hrvatska i dalje tone.

Da se uvijek može i bolje slaže se i SDP-ovac Nenad Stazić no dodaje kako ne može biti nezadovoljan radom vlade. "Puno je toga učinjeno s obzirom na nered koji je zatečen te devastirano stanje u državi", kaže Stazić.

Činjenica jest, slaže se, da se gospodarstvo slabo razvija ali, dodaje kako je slična situacija i u okruženju.

"Optimizam bi mogao probuditi za iduću godinu najavljen minimalni rast, koju najavljuju iz Europske komisije ali i naši analitičari", kaže Stazić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oporba, vlada, vlast, izbori, kukuriku koalicija