A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cjepivo-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nema dokaza da je Novartisovo cjepivo protiv gripe uzrok smrti u Italiji | Politika+
Zdravlje

AGENCIJA: Nema dokaza da je Novartisovo cjepivo protiv gripe uzrok smrti u Italiji

EMA: Fluad se koristi od 1997. i dosad su ga bez posljedica primili deseci milijuna ljudi. Koristi se za cijepljenje osoba iznad 65 godina.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Nema dokaza da je cjepivo protiv sezonske gripe koje laboratorij Novartis proizvodi pod nazivom Fluad, uzrok nekoliko smrti u Italiji, priopćila je u srijedu Europska agencija za lijekove (EMA) pošto je "iz opreza" povukla pošiljke tog cjepiva.

 

Povjerenstvo za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) EMA-e, zaključilo je nakon proučavanja prijavljenih slučajeva, da ne postoji dokaz da je davanje Novartisova cjepiva Fluada prouzročilo teške neželjene pojave, pa i smrt nekoliko ljudi u Italiji, ističe EMA.

 

Informacija o tim smrtnim slučajevima potaknula je talijansku farmakološku agenciju (AIFA) da 27. studenoga, pošto su preminule četiri osobe, "iz opreza" povuče dvije pošiljke cjepiva Fluada.

 

Agencije su u nedjelju prenijele da je broj osoba umrlih u Italiji nakon što su primili cjepivo protiv gripe tvrtke Novartis porastao na 13.

 

Talijanska medicinska agencija (AIFA) tada je upozorila da nije potrebno dizati paniku i naglasila da još uvijek nema dokaza da je cjepivo Fluad koje proizvodi švicarska tvrtka odgovorno za te smrti.

 

Fluad se koristi od 1997. i dosad su ga bez posljedica primili deseci milijuna ljudi. Koristi se za cijepljenje osoba iznad 65 godina, napose onih koji boluju od nekoliko kroničnih bolesti i imaju povišen rizik od zdravstvenih komplikacija. Fluad je odobren u nekim europskim zemljama, a osim Italije, kamo je distribuirano oko 4 milijuna doza tog cjepiva, koristi se u ovogodišnjoj sezoni protiv gripe u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj, dodaje EMA.

 

Gripa može prouzročiti ozbiljne bolesti i smrt, napose kod starijih i pacijenata koji pate od kroničnih bolesti, posjeća agencija.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenjuje da su epidemije gripe u svijetu na godišnjoj razini odgovorne za tri do pet milijuna slučajeva teških bolesti i za 250.000 do 500.000 umrlih. Najdjelotvornije sredstvo za zaštitu od bolesti i od ozbiljnih komplikacija jest cijepljenje, dodaje EMA.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

gripa, cijepivo, EMA, italija