Zdravlje

HZJZ: Laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj

Cijepiti se može, ističu u HZJZ, u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine i u zavodima za javno zdravstvo, uključujući i HZJZ.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u utorak poslijepodne kako je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni.

 

HZJZ navodi kako je u uzorku žene sa simptomima gripe, koja se javila u Kliniku za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević", utvrđen virus influence tipa A/H3 u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu u tom zavodu.

 

Po zadnjem izvješću Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), kako navodi HZJZ, u Europi je razina aktivnosti virusa gripe zasad niska pa su zabilježeni sporadični slučajevi bolesti.

 

Cjepivo protiv gripe koje je osigurano besplatno za određene kategorije hrvatskog stanovništva sadržava dva podtipa - virus gripe A i virus gripe B, ističe HZJZ.

 

Podsjeća kako je cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj počelo 13. studenoga te da se oni koji to žele još mogu cijepiti.

 

Cijepiti se može, ističu u HZJZ, u ordinacijama izabranog liječnika obiteljske medicine i u zavodima za javno zdravstvo, uključujući i HZJZ.

 

HZJZ podsjeća kako se cijepljenje preporučuje svim osobama starijim od 65 godina neovisno o zdravstvenom stanju, osobama s kroničnim bolestima (plućne, srčane, bubrežne, jetrene, metaboličke...), neovisno o dobi, kojima gripa može pogoršati osnovnu bolest, osobama sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti (osobe s malignim bolestima) ili zbog terapije (kemostatici, kortikosteroidi) bez obzira na dob, u kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija od gripe, te zdravstvenim djelatnicima i osobama koje skrbe o bolesnicima.

 

HZJZ podsjeća kako se informacije o cijepljenju protiv sezonske gripe mogu pronaći na njegovim mrežnim stranicama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

virus, gripa, cijepljenje