Crna kronika

PORUKA: Zoran Milanović: Beograd se nije proslavio u slučaju Vojislava Šešelja i njegovih provokacija

'Ovo nije pomoglo odnosima dviju država. Da ćemo se svetiti - nećemo, ali ćemo postavljati pitanja.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Ovo nije pomoglo odnosima dviju država. Da ćemo se svetiti - nećemo, ali ćemo postavljati pitanja", kazao je hrvatski premijer.

Loša reakcija Srbije na provokacije haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja neizbježno utječe na odnose u regiji, a Hrvatskoj je stalo da oni budu dobri, izjavio je u utorak predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović ponovo komentirajući prijepore prouzročene Šešeljevim istupima i odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju (ICTY) da ga privremeno pusti na slobodu.

"Vlasti u Beogradu se nisu proslavile s reakcijom i to sve utječe na odnose, a mi puno ulažemo u odnose i prije svega u status srpske zajednice u Hrvatskoj", kazao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja u Jajcu u središnjoj Bosni gdje je bio u radnom posjetu.

Milanović je upozorio kako se posljedice rata još uvijek osjećaju, dodajući kako neki u Hrvatskoj "to pokušavaju zloupotrijebiti u političkom i dnevnom životu".

"Ja se tome suprotstavljam i onda očekujem nekakav recimo partnerski odnos od vlasti u Beogradu", kazao je Milanović.

Istaknuo je kako hrvatska strana ulaže puno emocija i energije u nastojanju da stvari vrati u kakvu-takvu normalu, no za to je nužno da i druga strana sudjeluje.

"Ovo nije pomoglo odnosima dviju država. Da ćemo se svetiti - nećemo, ali ćemo postavljati pitanja", kazao je hrvatski premijer.

Dodao je da vlasti u Beogradu moraju biti spremne na razgovor, a ne na ucjene, jer ucjenama s njim neće ništa postići.

"Vidim da neke stvari još uvijek ne razumiju", kazao je Milanović.

Puštanje haškog optuženika Vojislava Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i njegovi istupi nakon izlaska iz haškog pritvora u kojima je ponovno veličao tzv. veliku Srbiju izazvali su oštre reakcije te potaknuli usvajanje rezolucija u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu u kojima je zatraženo da se srbijanske vlasti ograde od Šešeljeve retorike, što Beograd u službenoj formi u međuvremenu nije učinio.

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je sudjelovanje na sastanku 16 predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom u Beogradu, istaknuvši da bi u takvim okolnostima njegov "odlazak tamo bio smiješan".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbija, vojislav šešelj, zoran milanović