Crna kronika

SLUČAJ ŠEŠELJ: Tonino Picula odgovorio Ivici Dačiću: EP je napravio vaš posao!

'Umjesto jasnog distanciranja vi ste dijelili opomene susjedima i zagovarali raspuštanje haškoga suda!'

Piše: PolitikaPlus

“Nije nam svejedno što se događa u susjedstvu, pogotovo u zemlji koja nosi najveću odgovornost da prostor poharan nedavnim ratom vremenom zaliječi duboke rane. Stoga želim reći gospodinu ministru Dačiću da je Europski parlament Rezolucijom o optuženom ratnom zločincu zapravo, uradio Vaš posao jer je jasno i na vrijeme osudio ono što vi niste: Šešeljev govor mržnje i ratno huškanje.”, odgovorio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću, na sastanku svih ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana sa zastupnicima u Europskom parlamentu.

Upozorio je da su se mir, stabilnost i suradnja u regiji našli pod pritiskom Šešeljeve retorike i Dačićeve šutnje. “Umjesto jasnog distanciranja vi ste dijelili opomene susjedima i zagovarali raspuštanje haškoga suda!”, rekao je Picula.

Dodao je kako nema više snažnog unutarnjeg pritiska za proširenje. “Ne govorim o izjavi šefa Komisije Junckera; projekt europskog proširenja nije mrtav ali je ušao u svoju posljednju etapu i slijedećih godina će zauzimati manje javnog prostora i privlačiti manje resursa”.

“Odnosi Zagreba i Beograda nikada nisu bili standardna bilaterala. Ti će odnosi uvijek utjecati na razinu stabilnosti i stupanj suradnje u cijelog regiji. A to je dimenzija koja će biti važna za obnovu povjerenja u nastavak procesa proširenja”, zaključio je Picula.

Picula je istaknuo i druge inicijative za poticanje suradnje i unutarnjih reformi na Zapadnom Balkanu, te pozdravio onu britanskog i njemačkog ministra vanjskih poslova da se BiH pruži dodatni poticaj u nadoknađivanju zaostajanja na europskom putu. No, napomenuo je da je puno važniji angažman pojedinih vlasti u svakoj od zemalja Zapadnog Balkana.

“Zagovornik sam Europe koja još neko vrijeme neće postati dio EU jer je Hrvatska jedina članica koja graniči sa čak tri zemlje na različitim stupnjevima priključenja Uniji i njihov ulazak u EU bit će stvarni kraj tranzicije u Hrvatskoj”, zaključio je u svom govoru zastupnik Picula.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, ivica dačić, Tonino Picula