Zagreb

SKUPŠTINA: Zastupnici u Gradskoj skupštini žele izvješaj o Bandićevom statusu

Čija se politika u ovom trenutku provodi u Gradu Zagrebu - Milana Bandića, Ive Josipovića, Tomislava Karamarka ili neka nova?

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačka Gradska skupština, na kojoj će se raspravljati o proračunu za 2015. teškom 6,63 milijarde kuna, počela je žustro raspravom o dnevnom redu i zahtjevom Milivoja Špike (BUZ) i Tomislava Stojaka (HNS) da se zastupnicima da informacija o pravnom i političkom statutsu svih obuhvaćenih u akciji "Agram".

 

"Čija se politika u ovom trenutku provodi u Gradu Zagrebu - Milana Bandića, Ive Josipovića, Tomislava Karamarka ili neka nova?", pitao je Špika.

 

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) kratko je odgovorio da gradonačelnik Milan Bandić ne može biti na skupštinskim sjednicama niti može određivati dnevni red.

 

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića odbila je prijedlog zastupnika Ivana Tepeša (HSP Ante Starčević) da odstupi i da ona i gradonačelnik Bandić podnesu ostavke. Vi nemate nikakav legitimitet. Građani su glasali za Milana Bandića. Njegov stil vođenja gradom i njegov proračun. Tko zna koliko će ova situacija trajati. Trebali bi dati ostavke i da idemo na nove izbore  Pa on je još gradonačelnik - rekao je. Pitao je Švaljek i komunicira li s Bandićem ili odluke donosi samostalno.

 

Sandra Švaljek mu je citirala zakon koji kaže da u odsustvu gradonačelnika, njegovu funkciju obavljaju zamjenici. Podsjetila bih vas da smo svi mi išli na izbore kao i gospodin Bandić. Kandidirali smo se i stekli legitimitet. Moj legitimitet je jednak kao i Bandićev - rekla je Švaljek. Rekla je da sve radi samostalno i bez uputa gradonačelnika i da se s njim ne konzultira.

 

Tomislav Stojak (HNS) rekao je kako bi bilo dobro da, osim predsjednika Gradske skupštine i ovlaštene zamjenice gradonačelnika, zastupnici imaju "punu informaciju" o gradonačelniku i ostalima kako bi znali hoće li zastupnici "u trojkama" nadzirati Bandića ili ne, no Kosor je ponovio da Gradska skupština ne obavlja nikakav nadzor nad gradonačelnikom.

 

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) predložio je da se s dnevnog reda skine točka o nagodbi Grada Zagreba s jednim trgovačkim društvom (ugostiteljski obrt slastičarnica Centar) jer nije platilo milijun kuna, ni za najam niti za režije.

 

"Koliko je tek nagodbi ispod milijun kuna?", upitao je Bernardić.

 

Rekao je kako u ovom slučaju 10 godina nije plaćen niti jedan račun, a ide se u nagodbu. "Radi se o jednom obrascu ponašanja - jedni mogu sve, a drugi ništa", kazao je i naveo kako po nekim procjenama nenaplaćena potraživanja iznose oko tri milijarde kuna, a željeli bismo znati točan iznos.

 

"To nisu novci gradske uprave nego građana", kazao je Bernardić te ocijenio da u Zagrebu imamo najveći prirez, najskuplje režije i najveći dug.

 

Kod glasovanja o dnevnom redu, Mario Župan (HDZ) upozorio je predsjednika Kosora da je doveo u pitanje legitimnost glasovanja budući da za dvojicu zastupnika još nije potvrđen mandat, pa smatra da od 51 gradskog zastupnika mogu glasovati njih 49. Kosor je potom dao pauzu da to razriješi Odbor za Statut i Poslovnik, a nakon toga predsjednik Odbora Ratko Maričić izvijestio je da se može glasovati prije prisege zastupnika.

 

U skupštinske klupe od danas će sjesti Dominik Etlinger (SDP) i Ante Dodig (Lista Milana Bandića). Skupština je nastavljena aktualnim satom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slastičarnica, sjednica, zagreb, gradska skupština, milan bandić