Crna kronika

KOMENTARI: Ivo Josipović: Hrvatska politička scena jednodušno doprinjela reakciji Tužiteljstva Haškog suda

'Svi smo jasno pokazali da prepoznajemo opasnost 'duha iz boce' koji je na određeni način pušten i drago mi je da je to sagledalo i haško tužiteljstvo.'

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak kako je politička scena u Hrvatskoj bila jednodušna i svi su doprinjeli tome da Tužiteljstvo Haaškog suda zatraži od raspravnog vijeća ICTY-ja da opozove odluku o privremenoj slobodi za optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

"Nakon što smo reagirali mi u Hrvatskoj - pisao sam predsjedniku Haškog suda, pismo ide i Vijeću sigurnosti, pisao sam našim eurozastupnicima i odlično su reagirali, posebice gospodin Plenković i gospodin Picula, reagirao je Hrvatski sabor, reagirala je Vlada RH i reagirala je oporba. Svi smo jasno pokazali da prepoznajemo opasnost 'duha iz boce' koji je na određeni način pušten i drago mi je da je to sagledalo i haško tužiteljstvo", izjavio je hrvatski predsjednik novinarima u Uredu Predsjednika.

 

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Hrvatski radio također je izjavila da jasne poteze u vezi Šešelja moraju povući i Haag i Vlada Srbije.

Dodao je kako ostaje vidjeti hoće li taj podnesak imati efekta kod Vijeća. No, kazao je, čini mi se da je i ta odluka pokazatelj narastajuće kritične mase, ne samo u domaćoj, nego i u međunarodnoj javnosti, koja prepoznaje opasnosti zazivanja rata, huškanja i netrpeljivosti. I to je logična posljedica, dodao je.

Josipović je naglasio da svaka država ima obvezu izvršavati naloge Haaškog suda i dodao da će, ako vijeće tako odluči, Srbija morati izručiti Šešelja natrag u Haag. "To je potpuno jasno", kazao je Josipović.

Pritom je istaknuo da je glavni krivac za ovu situaciju Haaški sud koji je pustio Šešelja - bez kriterija, bez jamstava da neće huškati i ugrožavati, bar verbalno, svjedoke i žrtve. "Trebaju osvijestiti svoju odgovornost u tome i trebaju osvijestiti da nijedna zemlja ne treba tu vrstu huškačke politike ostaviti bez reakcije. Kada se prijeđe mjera, a mjera je dobrano prijeđena, kada je riječ o Šešeljevom mitingu, onda država treba reagirati", rekao je.

Hrvatski predsjednik je ocijenio kako Šešelj ovog trenutka ne predstavlja neposrednu opasnost sam po sebi, ali i naveo da bi ideologija koju zastupa, duh koji je pušten, opasnost da se taj duh proširi... puno puta u povijesti vidjeli smo da i neke manje situacije znaju dovesti do jačanja radikalizma, agresije i prijetnji. "Mi smo imali obvezu boriti se protiv duhova rata, huškanja i netrpeljivosti po svim osnovama. Ima i Srbija. To je jedan od uvjeta za ulazak u EU", rekao je Josipović.

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić za Hrvatski radio također je izjavila da jasne poteze u vezi Šešelja moraju povući i Haag i Vlada Srbije.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko ocijenio je dobrim što Haaški sud "drži pod kontrolom" Vojislava Šešelja optuženog za ratne zločine tim više što je svojom aktivnošću izazvao nemir u susjednim zemljama.

Ali, dodao je Leko, sam Šešelj po sebi nije briga hrvatske države. "Više me brine što se predstavnici institucija srpske države, Srbije, nisu ogradili od izjava Šešelja nakon puštanja iz Haaškog tribunala", kazao je Leko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

josip leko, vojislav šešelj, ivo josipović, vesna pusić