Crna kronika

OPTUŽBE: Radikali: Šešelj se neće odazvati paničnim vapajima Haaga, Brammertz radi po nalogu Beograda i Zagreba!

'Ovo je politički nalog.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
Njihova je ocjena da je "povratak dr Vojislava Šešelja izazvao totalnu pometnju u redovima sadašnjeg režima" u Srbiji te da se "jasno uočava da Serge Brammertz istupa kao glasnogovornik Aleksandra Vučića".

Srpska radikalna stranka (SRS) ocijenila je u ponedjeljak današnji zahtjev iz haaškog tužiteljstva da se vođi radikala i haaškom optuženiku Vojislavu Šešelju ukine odluka o privremenom puštanju na slobodu kao "politički nalog koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi Serge Brammertz".

"U povodu zahtjeva tužitelja Haaškog tribunala o ukidanju odluke o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja, SRS može samo konstatirati da se ovdje isključivo radi o političkom nalogu koji u ime režima u Beogradu i Zagrebu provodi Serge Brammertz", obavila je na svojoj internetskoj stranici Šešeljeva SRS, koja na zadnjim izborima nije ušla u parlament.

Ova stranka navodi kako je "pri pokretanju prve inicijative po službenoj dužnosti za privremeno puštanje na slobodu Haaški tribunal zatražio da se Vojislav Šešelj izjasni i on je tada nedvojbeno naveo da će se baviti politikom, da će držati mitinge, da će davati izjave za medije i da će na svakom mjestu napadati Haaški tribunal kao antisrpski nelegalan sud".

U priopćenju radikali naglašavaju da se vođa SRS neće obazirati na zahtjeve iz Haaga.

"Prof. dr Vojislav Šešelj se neće odazvati paničnim vapajima Haaškog tribunala, jer prije konačnog puštanja na slobodu nije podnosio nijedan zahtijev, niti mu je Haaški tribunal postavljao bilo kakve uvjete", istaknuli su radikali.

Njihova je ocjena da je "povratak dr Vojislava Šešelja izazvao totalnu pometnju u redovima sadašnjeg režima" u Srbiji te da se "jasno uočava da Serge Brammertz istupa kao glasnogovornik Aleksandra Vučića".

U priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici SRS ocjenjuje i da je "Haaško tužiteljstvo politički instrumentalizirano" te da je "cilj ove zajedničke akcije Tužiteljstva i režima u Beogradu sklanjanje Vojislava Šešelja sa srpske političke scene kako bi se nesmetano i bez otpora proveli svi zahtjevi Bruxellesa i Washingtona i dovršilo uništavanje Srbije".

U Beogradu je još nitko od državnih dužnosnika nije očitovao u povodu zahtjeva haaškog tužiteljstva za povratkom Šešelja u pritvor u Den Haagu. Premijer Aleksandar Vučić nalazi se u posjetu Izraelu, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u Bjelorusiji, a iz ureda šefa nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em Rasima Ljajića i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića za sada nema priopćenja.

 

Tužiteljstvo: Povjerenje sudaca u Šešelja bilo je očito neutemeljeno

Očito je da je povjerenje raspravnog vijeća u optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja neutemeljeno jer je on svojim ponašanjem po povratku u Srbiju kršio uvjete privremenog puštanja na slobodu, ocijenilo je tužiteljstvo Haaškog suda i pozvalo u ponedjeljak suce da optuženoga vrate u pritvor.

Odlučujući o privremenom puštanju optuženika na slobodu vijeće se vodilo "strogo humanitarnim razlozima" zbog "pogoršanja zdravstvenog stanja" optuženika, piše tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY).

Iz humanitarnih razloga optuženiku su propisani tek "minimalni uvjeti" koje mora poštivati: ne smije utjecati na svjedoke i žrtve ni priječiti sudski proces i dužan je pojaviti se pred sudom kada dobije takav poziv, navodi se u podnesku u koji su mediji dobili uvid.

Iz humanitarnih razloga raspravno vijeće zaključilo je da će Šešelj poštovati te uvjete i da je nepotrebno od njega izrijekom tražiti obećanje da će tako postupati, piše nadalje u podnesku.

"Međutim, očito je da je povjerenje raspravnog vijeća u Šešeljevo ponašanje neutemeljeno", piše tužiteljstvo.

Optuženi je "izričito izjavio da se neće vratiti na sud. Prijetio je ljudima koji surađuju s tužiteljstvom. Jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje nije zapreka za davanje neprihvatljivih izjava u javnosti koje su huškačke i vrijeđaju zajednice žrtava", navodi se.

Optuženik je javnim izjavama doveo u pitanje procjenu vijeća o ozbiljnosti svoga zdravstvenog stanja, navodi tužiteljstvo i u fusnotama podneska citira izjave koje je Šešelj iznosio, mjesto i vrijeme kada ih je izrekao. Među tim izjava je i ona u kojoj čestita četnicima "dan oslobođenja srpskog Vukovara".

S obzirom da raspravno vijeće nije pratilo posljedice privremenog puštanja optuženog Šešelja na slobodu, obveza je tužiteljstva postaviti ta pitanja i zatražiti njegov povratak u pritvor, navodi se u tekstu.

Šešeljev povratak u pritvor potreban je ne samo "zbog integriteta sudskog procesa, već i da se osigura pošteno postupanje prema Srbiji", jer je ona raspravnom vijeću odgovorila da će osigurati potrebna jamstva ako Šešelj potvrdi da će poštivati nametnute uvjete.

Kao što je sudac Manidaya Niang napisao, odluka suda da pušti Šešelja bez takvih Šešeljevih potvrda stavlja srbijanske vlasti "u nepovoljan i nezahvalan položaj", podsjeća tužiteljstvo.

Tročlano sudsko vijeće u sastavu Flavia Lattanzi, Jean-Claude Antonetti i Manidaya Niang nije bilo jedinstveno u svojoj odluci o puštanju Šešelja na slobodu objavljenoj 6. studenoga. Sutkinja Lattanzi i sudac Antonetti glasovali su "za", a sudac Mandiaye Niang usprotivio se.

U zaključcima tužiteljstvo poziva raspravno vijeće da hitno sazove ročište na kojem će "potpuno i transparentno" raspraviti svoju odluku, poziva suce da opozovu Šešeljevo puštanje na slobodu, da razmotre Šešeljevo zdravstveno stanje i uvjete za neko buduće puštanje na slobodu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vojislav šešelj, haag, radikali, srpska radikalna stranka