Zagreb

"SVETI IVAN": Predstavljeno sedam novih Programa integrativne psihijatrije

'Ono što ove programe čini drugačijiim i novim je personalizirani pristup te provedba u dnevnim bolnicama.'

FOTO: Zagreb.hr
Piše: PolitikaPlus

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, u nazočnosti zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandre Švaljek i Vesne Kusin, sa suradnicima, predstavljeno je sedam novih suvremenih programa integrativne psihijatrije s cilljem prevencije, liječenja i rehabilitacije psihičkih bolesnika te rad Kluba pacijenata Zajedno.

 

Prema riječima ravnatelja Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan Igora Filipčića ono što ove programe čini drugačijiim i novim je personalizirani pristup te provedba u dnevnim bolnicama, čime se ubrzava proces liječenja i oporavak, a smanjuje stigma psihičkih bolesnika.

 

Novim psihoterapijskim i edukativnim programima koji se provode u našim dnevnim bolnicama i ambulantama cilj nam unaprijediti prepoznavanje, liječenje i rehabilitaciju psihičkih bolesnika. Vjerujem da ćemo ovim programima smanjiti stigmu, poboljšati kvalitetu života i pomoći u razvoju novih životnih vrijednosti naših bolesnika i njihovih obitelji, rekao je ravnatelj Filipčić.

 

Uputio je posebnu zahvalu Gradu Zagrebu na kontinuiranoj potpori i odličnoj suradnji kao i uređenju novih dijelova bolnice, čije otvorenje uskoro slijedi.

 

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek čestitala je ravnatelju Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan i suradnicima što su pokretanjem sedam novih programa dodatno iskoristili postojeće kapacitete za unapređenje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji: Poznata izreka kaže Tko spasi jedan ljudski život spasio je cijeli svijet. Vi ste taj i takav svijet spašavali mnogo puta.

 

Nakon prezentacije programa, gosti i domaćini obišli su izložbu radova kluba Zajedno. Klub je organiziran s ciljem što kvalitetnije rehabilitacije i resocijalizacije bolesnika. Svakodnevno je otvoren od 16 do 19 sati i djeluje kroz literarnu, lutkarsku, dramsku, likovnu, glazbenu, kreativnu i računalnu radionicu, radionicu zdravog života te grupe podrške.

 

Novi programi Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan su:

 

1. RIPEPP – program ranih intervencija kod prvih epizoda psihotičnih poremećaja
2. RIO 1 i 2 – terapijski program namijenjen osobama s poremećajem ličnosti
3. STUP – program za stresom i traumom uzrokovanih poremećaja
4. PIPS – program integrativne psihijatrije namijenjen prepoznavanju i liječenju psihičkih poremećaja u kroničnih tjelesnih bolesnika
5. PAM – program za pamćenje za osobe oboljele od Alzheimerove i drugih demencija
6. KOCKA – terapijsko-rehabilitacijski program za ovisnost o kockanju
7. H(RANA) – program dnevnog liječenja oboljelih od poremećaja prehrane

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

psihijatrijska bolnica sveti ivan, psihijatrija, zagreb